понеделник, 20 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОсобености на храненето при диабет - малки порции, повече фибри

Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

Още с поставянето на диагнозата диабетиците чуват, че трябва да спазват диета. С тази тема се спекулира много, предпочитам да говорим за хранителен режим, казва д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Александровска болница. Тя е категорично против различните „диети“, които се предават от уста на уста и които обричат на гладуване.

Диетата при диабет не предвижда гладуване

Това освен че е вредно, не дава дългосрочен ефект. Много диабетици ходят на курсове за лечебно гладуване, но почти не познавам хора, които, веднъж свалили 15 кг, да не качат след това 20 кг, допълва д-р Темелкова. По думите й хранителният режим, подходящ за диабетиците, всъщност е добър за всички хора, които държат на здравословния начин на живот.

https://bolenzdrav.com/intervyuta/intervyuta/d-r-mincheva-meso-pri-diabet-da-no-s-ogranicheniya

Препоръките са прости:

  • Хранене на определени интервали с малки порции;
  • Да се намали като цяло броят на приеманите калории;
  • Храната да бъде с по-груба текстура – пресни картофки с кожата са по-добри от картофеното пюре например.

„Повечето хора повтарят една и съща грешка – тичат цял ден по работа, вечер се наяждат наведнъж, пийват нещо и заспиват пред телевизора. Ако същото количество храна се изяде на няколко порции през деня, ще има много по-малко негативен ефект върху килограмите и съдовете“, дава пример лекарката.

Атаката върху организма не идва само от консумацията на въглехидрати (тестени и захарни изделия). За да компенсират, някои хора с диабет наблягат на мазнините. Това е доста рисковано и дори по-вредно, защото удря директно по съдовете. Освен диабетът, увреждат ги и мазнините с т.нар. липиден шок.

https://bolenzdrav.com/novini/tema-na-mesetza/insulinovata-rezistentnost-zaradi-mazninite-v-hranata

Диабетиците се нуждаят от въглехидрати

Има и един друг разпространен мит – че трябва да се яде много месо. По-възрастните диабетици ми споделят, че не могат да си позволят такова меню. Няма такова нещо, месото дори не трябва да се консумира всеки ден. Освен това не е необходимо напълно да се изключват въглехидратите от храненето.

Трябва да се предпочитат по-грубите, нерафинирани храни, които са по-трудно смилаеми. Да се избират пълнозърнести продукти. Храните с фибри са полезни, защото се усвояват по-бавно и трудно, и не правят този въглехидратен пик, който се случва след изяждането на един кроасан. При сладкишите захарта рязко се качва и рязко пада.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/hranene/plodove-pri-diabet-kolko-i-kakvi-se-preporachvat

Да се научим да пазаруваме разумно

Правилното хранене започва още в супермаркета с избора на продукти. В други страни вече има дори книги, които дават препоръки как да избираме правилните храни там, да устояваме на изкушенията там. Специалистите не препоръчват специалните храни за диабетици по няколко причини. Те имат много мазнини, и това, че съдържат по-малко въглехидрати, не ги прави по-полезни. Доказано е, че такива продукти нямат никакви преимущества по отношение повлияването на диабета, поясни д-р Темелкова.

Модерните разбирания за храненето при диабет изключват пълните забрани. Въпросът е на съотношение между продуктите и общото количество. „Това не означава, че препоръчваме захарта. Просто не бива да се казва „Не яж това и това“.

Картофи, ориз не се комбинират с хляб

Диабетиците обаче знаят, че като ядат картофи или ориз, не бива да ядат и хляб едновременно. В хранителните таблици една хлебна единица е равна на 12 г въглехидрати (малка филийка). А калориите на една ябълка са колкото на филийка хляб. Много хора казват, че ядат кисели ябълки. Но те не са по-малко калорични от сладките“, коментира д-р Темелкова.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/tryabva-li-da-se-lekuva-visoka-kravna-zahar-koyato-oshte-ne-e-diabet

Нищо не ядох, само килограм череши…

Има и други грешни представи за храненето при диабет. Някои от пациентите казват: „Аз нищо не ядох, само 1 кг череши“. За много други хора ядките, безалкохолните и дори алкохолът, бирата, виното също не са храна. Не са, но пък съдържат много калории и водят до негативен баланс – с времето водят до отлагане на мазнини по тялото и допринасят за покачване на кръвната захар.

Правилният хранителен режим върви ръка за ръка с повишена двигателна активност. Това прави поне 150 минути интензивно физическо натоварване на седмица, а не просто разходка по магазините. Сънят пък трябва да е поне 6 часа, дава още съвети ендокринологът. Друга заблуда е, че като си обясним защо захарта се покачва, всичко ще е наред. Нашите кръвоносни съдове обаче не се интересуват дали тя са качва когато сме ядосани или по друга причина, а страдат от повишените стойности, обобщава д-р Темелкова.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации

1 коментар

  1. Когато страдате от диабет, едно от най-важните условия на хранителния ви режим трябва да бъде – никога да не стойте гладни. Това може да се постигне като ядете често и по-малко.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -