вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при дерматолог за Евромеланома 2020

Безплатни прегледи при дерматолог за Евромеланома 2020

Кампанията Евромеланома ще се проведе за 15-и пореден път в страната ния като организатори традиционно са Българско дерматологично дружество (БДД) в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология. Както и в предишни години ще има безплатни прегледи, но те няма да са фокусирани в един ден, а ще се организират поетапно от дерматолозите в различни градове. Пандемията от Covid-19 обърка обичайното провеждане на кампанията в цяла Европа. Тя ще се проведе през следващите няколко месеца.

Актуален списък на лекарите, които участват в Евромеланома 2020, ще намерите тук.

Основната цел на кампанията е да се повиши информираността на обществото относно злокачествените новообразувания на кожата. Важното е хората да свикнат навреме да търсят съвет от специалист дерматолог при всяко подозрително петно или променяща се бенка по кожата. Ракът на кожата може да се спре или предотврати с подходящи мерки. Това е най-честият вид тумор, но се поддава добре на лечение. Условието е да се установи в ранните стадии. Сравнително рядък, но и най-опасен е малигненият меланом. Открива се при хора от всички възрасти, също и при младите. 

Как да се пазим от кожен рак – съветите на дерматолога

Ето и няколко съвета от дерматолози, за да се предпазите от такива сериозни кожни заболявания, особено след като в наши дни повечето хора ходят на плаж през лятото интензивно, а някои и на солариум през зимата.

Първият съвет е свързан с редовното преглеждане на кожата. Ако забележите ново петно, бенка, които променят размера и вида си, изглеждат възпаление, с неравни краища са или кървят – веднага идете на лекар!

Има и по-малко агресивни тумори. Такива са например базоцелуларният и спиноцелуларният (плоскоклетъчният) рак на кожата. Въпреки това те също не бива да се подценяват.

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Д-р Валерия Матеева, координатор на Евромеланома 2020 за България, сподели при старта на кампанията, че все повече хора се обръщат към дерматолог при промени по кожата си, и това е положителна тенденция, но още се срещат пациенти със занемарен  кожен рак, чиято диагноза е поставена много късно. 

Сред факторите, обуславящи появата на кожен рак, са генетиката, на второ място е нещо, което можем да контролираме – излагането на слънчева светлина (на ултравиолетово лъчение). Не толкова времетраенето на излагане увеличава риска от развитие на малигнен меланом, колкото тежестта на изгаряне, което е допуснато, особено в ранна детска възраст (под 7 г.), подчертава д-р Матеева. Освен това, е хубаво да се избягва солариума, който може да увеличи риска до 6 пъти. Много е важен имунитетът ни за преодоляване и обезвреждане на раковите клетки. През лятото непременно трябва да ползваме слънцезащитна козметика, най-добре – медицинска, от аптеката. 

Имунотерапии дават нови възможности за лечение на рак

Резултатите от миналогодишната кампания със 1167 прегледани пациента от 210 дерматолога в България показват, че около 30% от пациентите са имали сериозно слънчево изгаряне в детска възраст, което е основен рисков фактор за развитие на рак на кожата. Установени са около 200 лезии, които изискват проследяване или лечение. Сред тях 53 случая на кожни карциноми и 15 случая със съмнение за злокачествен меланом. От началото на кампанията през 2005 г. до днес в страната са осъществени над 26 000 профилактични прегледа.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -