четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИмунотерапии дават нови възможности за лечение на рак

Имунотерапии дават нови възможности за лечение на рак

Имунотерапията е големият пробив в лечението на рака за последните 20 г. Туморите блокират реакцията на имунната система като парализират кръвните клетки, които трябва да атакуват злокачественото образувание. Имунотерапията в онкологията помага да се вдигне тази “парализа”, разказа проф. Кристоф Цилински, един от водещите онколози в Европа. Той е основател и ръководител на Център за рака към Виенската частна болница (Wiener Privatklinik).

Антитела правят раковите клетки видими за имунната система

ракови клетки метастазиТова става с помощта на специфични антитела. Чрез лекарството те достигат до раковите клетки и се настаняват на повърхността им. Таза “маркировка” ги прави разпознаваеми за имунната система, която отново ги атакува. Антителата са своеобразен “мост”, който позволява неутрализирането на парализата, причинена от раковите клетки.

Целенасоченото прилагане на естествени за организма сигнални молекули като интерферон алфа или интерлевкин 2 също е част от имунотерапията при рак. Тези сигнални вещества мобилизират имунната система при определени онкологични заболявания.

В Центъра за рака във Виена различни специалисти работят в екип, за да определят най-доброто лечение за пациента. Няма как само един лекар да знае, кое е правилното. Всеки е тесен специалист в своята област и само заедно може да вземем точното решение, обясни проф. Цилински. При него идват и доста пациенти от България – за уточняване на диагнозата или лечение.  

Имунотерапия при рак на пикочния мехур и меланом

Онколекарствата са еднакви в целия ЕС, но българите често плащат от джоба си

лекарства лечениеИзползваме едни и същи лекарства както за австрийските, така и за пациентите от други държави, поясни онкологът. Така или иначе всички медикаменти в ЕС се регистрират първо в Европейската агенция по лекарствата. Това дава право да се прилагат навсякъде в ЕС. Реимбурсирането обаче е въпрос, който всяка държава решава сама за себе си. Тъй като повечето онкологични лекарства, особено новите терапии, са скъпи, финансирането на медикаментите чрез здравно-осигурителните фондове е решаващо за достъпа до тях.  

“Когато  едно лекарство не се реимбурсира, то обикновено не се намира на пазара, особено при новите, по-скъпи терапии. Знаем например, че новите лекарства в западните страни се регистрират за около 3 месеца, а в други държави от ЕС, особено в Източна Европа, регистрацията се проточва до 10 г.”, казва още проф. Цилински.

Затова понякога може да се наложи лекарствата за българските пациенти да бъдат закупени от чужбина. Ако предписаните във Виена медикаменти се покриват от НЗОК, то болните може да ги получат безплатно в родината си.

Разработиха нова имунотерапия при рак на гърдата

Може ли ракът да се избегне и как?

рак на гърдатаСрещу рака непрекъснато се откриват нови, по-ефективни и прецизно насочени лекарства. Въпреки това най-доброто “лечение” по думите на проф. Цилински си остава вариантът, когато не допускаме да се развие рак. В много случаи това е напълно възможно.

Някои видове рак може да се предотвратят чрез промяна в начина на живот, при други най-важното е ранното им разпознаване. Като рисков фактор №1 той посочи пушенето. 90% от болните с рак на белия дроб са заклети пушачи. 90% от туморите, които се асоциират с пушенето, също се причиняват от навика с цигарите. Това са карциномите на пикочен мехур, на панкреаса и на гърдата.

Ако вече пушите, никога не е късно да се откажете, зове експертът.  Жените страдат в по-голяма степен от тази привичка. Смъртността от рак на белия дроб при тях е на път да измести тази от рак на гърдата.

Рискът от рак никога не е нула, но ако спрете да пушите, храните се здравословно и сте активни физически, той ще бъде осезаемо по-нисък, подчертава той.

Колоноскопия и мамография задължителни след 50 г.

колоноскопия изследванеРано откритите тумори може да се лекуват ефективно. Проф. Цилински препоръчва да не се пропускат профилактичните прегледи, които може да помогнат. Той съветва всяка жена в менопауза след 50 г. да прави мамография веднъж годишно. Колоноскопията също е задължително за двата пола след 50 г. през определен период. Процедурата вече се прави безболезнено, с локалка упойка. 

Много разпространено онкологично заболяване при жените е и ракът на маточната шийка. То се провокира от папилома вируси, срещу които вече има регистрирани ваксини. В Европа препоръката е да се ваксинират всички момичета преди започване на полов живот, т.е. във възрастта 12-14 г. Ако жената вече е имала контакт с папилома вируси, периодично трябва да ходи на изследвания, за да се проследи дали организмът сам успява да се очисти от вирусите.

Профилактиката на рака на простатата пък е въпросът, който стои пред мъжете. Той може да бъде открит рано с помощта на кръвни изследвания като PSA. Ако се установят завишени стойности, няма място за паника, но трябва да се направи проследяване.

Нови лекарства направиха от рака хронично заболяване

През последните 20 г. терапиите в онкологията се развиха много интензивно, посочи проф. Цилински. Тласъкът дойде от разгадаването на човешкия геномен атлас. През 2004 г. бяха описани всички генетични промени в човека. В резултат стана ясно, че определени видове рак се дължат на определени генетични и молекулярни промени.

При черният рак на кожата – меланом, има съвсем конкретни генетични промени на локално ниво. При други тумори генетичните мутации се споделят и може да се срещат при различни видове рак. Следващата стъпка бе да се създадат лекарства, които се целят точно в тези генетични промени.

Проф. Цилински от Виена за новите терапии при рака на гърдата

Първо се търси генетичната мутация, а след това се дава точното лекарство

“Става дума за прецизна медицина. При нея първо трябва да се направят необходимите генетични изследвания, за да се установи мутацията, а като втора стъпка се търси лекарство, което се цели в нея. Тук тънкостта е, че че откритите мутации не се срещат при всички пациенти с даден рак. Откриват се само при определен процент от тях.

Ракът на белия дроб има различни подвидове. Това се все едно различни заболявания, които изискват различен подход. Ракът на гърдата също има поне 10 разновидности. Общото е, че туморите са се появили на едно и също анатомично място.

Рак на белия дроб първо се разделя на дребноклетъчен и недребноклетъчен. Недребноклетъчният рак на белия дроб пък включва няколко хистологични типа: плоскоклетъчен, едроклетъчен и аденокарцином. Това са определения от старата класификация. Онколозите вече знаят, че при някои от тези тумори се откриват специфични мутации, за които има и таргетни терапии.

Това помага на пациентите да получат по-ефективно лечение, но и усложнява работата на онколозите. За да се открият онези пациенти със специфични мутации, трябва да бъдат проверени 100% от болните.

BRAF мутацията например се открива едва при около 2% от пациентите недребноклетъчен рак. За да могат те да получат точното лекарство, всички болни с рак на белия дроб трябва да бъдат изследвани.

Таргетните терапии са доказани за лечение на напреднали стадии

Причината е, че те са разработвани в рамките на клинични проучвания върху пациенти с напреднал тумор. Основанието е, че по този начин ефектът от тях може да се оцени по-добре.

Прецизната диагностика е много важна за успешното лечение на рака, подчертава проф. Цилински. Без опитни специалисти, които да разчетат и разтълкуват изследванията, няма да може да се избере правилната терапия.

Хистологичните изследвания се промениха драстично през последните 10 г. Специалистите вече не дават заключения само с гледане на стъклото, а като оценяват вида и степента на молекулярните изменения.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -