вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРазработиха нова имунотерапия при рак на гърдата

Разработиха нова имунотерапия при рак на гърдата

Професор от Станфордския университет разработи нов подход за имунотерапия при рак. Според проф. Каролин Бертоци същината на откритието е да се елиминират захари от клетките около тези на рака на гърдата. Това успяло да активира вродената имунна система, която може да унищожи тумора. Съобщението е публикувано на сайта на университета. Захарта в околните клетки се нарича гликокаликс. Досега беше известно, че присъствието на някои захари по туморните клетки намалява вероятността за положителен резултат от лечението.

Вижте още: Ново генетично изследване у нас за рак на гърдата

Гликокаликс (съединение от семейството на сиаловата киселина) действа като сигнал за вродената имунна система. Веществото подава сигнал на имунитета, че не е необходимо да реагира спрямо даден тумор. Според проф. Бертоци премахването на тези захари може да „отвори очите“ на имунитета. Така имунната система ще разпознае раковите клетки и ще ги атакува.

Проф. Бертоци предложила тези захари да бъдат отделени с помощта на протеина HER2. Жените с рак на гърдата, които имат високи нива на този протеин, обикновено получават херцептин като терапия. Това антитяло се присъединява към HER2 и раковите клетки, които служат като маркер за имунитет. Тогава се активират имунни клетки като NK-клетките и макрофагите.

Но херцептин невинаги работи, особено в тумори, които показват ниски нива на HER2. Ако обаче сиаловата киселина присъства на повърхността на раковите клетки, успеваемостта на терапията пада още повече. Учените решили този проблем. Те закрепили на херцептин един хитър елемент. Когато антитялото се прикрепвало към молекули на раковите клетки HER2, този елемент буквално срязвал разположената наблизо сиалова киселина. Без тези захари антитялото с по-голяма вероятност ще активира имунните клетки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -