Подозират разпространен вирус за агресивен рак на гърдата

PRINT
мамография рак на гърдата

Широко разпространен вирус – този на Епщайн-Бар, може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата при жените, съобщават експерти. Той е от семейството на херпесните вируси. Известно е, че Епщайн-Бар предизвиква неприятни заболявания като инфекциозна мононуклеоза, африкански лимфом на Бъркит, болест на Ходжкин, назофарингеален карцином, аденокарцином на стомаха и лейомиосарком.

Връзката с тумори на гърдата била доказана чрез изследване на клетки от млечната жлеза – по-точно на първичните млечни епителни клетки. След като такива клетки били инфектирани с вируса се оказало, че Епщайн-Бар се прикрепва към CD21 рецептора. Това провокирало инфекция и променило свойствата на клетките. Те започвали да приличат на стволовите и да се делят активно. А именно неконтролираното делене е отличителна характеристика на рака.

Когато същите заразени клетки били присадени на мишки, вирусът започвал да взаимодействат с протеини, които причиняват рак. Това ускорява образуването на тумори. Освен това в самите клетки, заразени с вируса, учените открили генетични характеристики, свързани с естроген-негативния рак на гърдата (агресивна форма на заболяването).

Около 90% от хората са носители на вируса Епщайн-Бар, казва имунологът д-р Снежина Михайлова. Изследват ли се антителата, ще се види, че имунната система се е срещала с него. В повечето случаи до 6 месеца след първата среща организмът се справя с него, макар че вирусът остава загнезден в клетките. Понякога обаче може да се получи реактивация и да се стигне до хронична Епщайн-Бар инфекция. Може да се засегнат много органи и системи, да се стигне дори до карцином, допълва имунологът.

Имунната система на пациенти, изкарали инфекциозна мононуклеоза, обикновено успява да ограничи вируса в резервоари до 6 месеца. След този период се смята, че организмът се е справил. Вирусът може да си остане „арестуван“, без да създава повече проблеми. Може да се активира отново, ако настъпи спад в имунитета – стрес, или хормонални смущения (бременност, ендокринни заболявания, остра инфекция).

Ракът на гърдата пък е най-разпространеното онкологично заболяване сред жените. То заема 25,8% от всички онкологични заболявания в женския организъм, стана ясно преди време на кръгла маса в парламента. В България всяка година диагнозата се поставя на около 3800 жени, а около 1200 умират от болестта. В световен мащаб, а България не прави изключение, се наблюдава тенденцията честотата на рака на гърдата да се покачва най-рязко при жените след 40-годишна възраст. Данните сочат, че заболяването се проявява средно годишно при 136 българки във възрастта 35-39 години. След 40-годишна възраст до 80 години се наблюдава рязък скок на заболеваемостта.

Източник: Medicalnewstoday.com

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Подозират разпространен вирус за агресивен рак на гърдата беше последно модифицирана от: август 5th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Подозират разпространен вирус за агресивен рак на гърдата

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Еще один важный вывод после проведенных медицинских исследований – генетика на появление раковых образований влияет гораздо больше, чем вирусы и другие факторы. Это значит, что попавший в организм онковирус имеет в развитии рака практически нулевую значимость, тогда как сбой в генетическом коде – ключевую.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *