събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПовтаряща се пневмония може да се окаже ХОББ

Повтаряща се пневмония може да се окаже ХОББ

Повтаряща се пневмония може да се окаже по-тежко заболяване – ХОББ или хронична обструктивна белодробна болест. При две и повече тежки възпаления на белите дробове последователно в рамките на 2-3 г., задължително се търси причината. Преди всичко водещ фактор за рецидивиращи пневмонии е активното и пасивно тютюнопушене поради нарушение в локалния имунитет на белите дробове, което създава благоприятни условия за колонизиране на нормално съществуващите в устната кухина бактерии, в долните отдели на дихателното дърво до паренхима, където предизвикват пневмония. Изключително важно е да се изследва функцията на дишането чрез спирометрия, защото много често се оказва, че зад маската на пневмонията се крие хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) при пушачите и пасивните пушачи, при която в резултат на въздействието на тютюневия дим настъпва трайно задебеляване на дихателната лигавица (ремоделиране на бронхите) с последващо по-малко количество кислород в белите дробове, което е благоприятна среда за развитието на бактериите. Бактериите не обичат много кислородната среда. При установяване на данни за ХОББ инхалаторните бронходилатотори могат да спасят пациентите от рецидиви на пневмония. Зад маската на пневмонията могат да се крият и други заболявания като различни видове фибрози, белодробен емболизъм, туморен процес, специфичен процес и др. Важно е да се потърси навреме специалист по белодробни болести. Когато се намери точната причина и се проведе адекватно лечение с пълно оздравяване, спират и рецидивите на пневмония.

Важно е за профилактиката при такива пациенти преди всичко да се преустанови тютюнопушенето. Известно е, че всяка цигара унищожава 40 мг витамин С, витамин А и витамин Е- основните антиоксиданти, които предпазват белите дробове от агресията на токсичните газове. Затова след преболедуване от пневмония и спиране на цигарите се препоръчва прием на плодове и зеленчуци – естествени източници на антиоксиданти или в зависимост от сезона и под формата на таблетки. За доброто вентилирано на белите дробове се препоръчва дихателна гимнастика.

За повишаване на общия имунитет много важна роля играе морепрофилактиката (таласопрофилактика). Здравословният ефект на морските къпания върху човешкия организъм е закаляване, т.е. повишаване на неспецифичната му резистентност и подобряване на редица регулаторни механизми: терморегулаторни, хемодинамични, обменно-ендокринни и др.

Ако морското къпане се съчетае с йога върху морския пясък и позитивно мислене, това е сигурен начин за предпазване от рецидив на пневмония.

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести в София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -