понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПлекситът засяга нерви на гръбначния мозък

Плекситът засяга нерви на гръбначния мозък

Плекситът е заболяване, което засяга предните клонове на гръбначномозъчните нерви след излизането им от междупрешленните отвори. Увреждат се сплитанията на тези нерви. В медицината те се наричат сплитове или плексуси, а тяхното възпаление – плексит.

Болестният процес може да увреди и мускулите. В зависимост от разположението на засегнатите места се различават шиен, раменен (брахиален) поясен и седалищен (кръстно-поясен) плексит. Най-честите причини за плексит са остеохондрозата (дегенеративно заболяване на прешлените с образуване на костни шипчета), шийната дискова херния, токсично-инфeкциозни моменти (често от вируси), простудните заболявания играят важна роля. В болестната картина най-характерен признак е болката, най-често едностранна.

При брахиалния плексит болката се появява внезапно, локализирана е в областта на шията, плешката, раменната област и се разпространява към предмишницата и пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб.

Важно е да се отличи брахиалният плексит от шийна дискова херния или остеохондроза (остеофити, шипове).

Лечението на брахиалния плексит (раменен сплит) се определя от няколко фактора – вида и тежестта на засягането, степента на увреда, продължителността на оплакванията, проведеното до момента лечение и повлияването от него. Други предразполагащи фактори, евентуално травми, заболявания и предразполагащии условия (например работна среда, професия, физически натоварвания).

В по-леките случаи на неврит на брахиалния плексус се прилагат консервативни методи за лечение – нестероидни и опиоидни обезболяващи. В комбинация с физикално лечение и рехабилитация при голяма част от болните се постига облекчение на оплакванията. Важен елемент от лечението е избягването на провокиращи увредата натоварвания и пози. Дълга работа с наведена глава (на компютър или специфична работна поза – монтьор и др.). Носенето на ортеза (шийна яка) е от голяма полза за избягване на хронично притискане и дразнене на раменния или шиен сплит. Шийната яка облекчава мускулатурата, намалява спазъма и не позволява накланяне в нежелана посока на шията.

Трябва да подчертаем, че първи избор на метод на лечение е физикалната терапия и рехабилитация, включително мануална терапия.

При гръбначномозъчната травма в резултат на механичното въздействие в една или друга степен се увреждат различните елементи на гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчета с появата на тежка неврологична симптоматика. Травмите на гръбначния стълб са сред най-честите причини за инвалидност, особено в млада възраст.

Съвременното хирургично лечение на плексита включва:

  • Декомпресия (освобождаване) на засегнатия нерв. Декомпресията използва компютризирана технология, която позволява на гръбначния стълб да бъде бавно и внимателно разтегнат, като се освобождава напрежението върху компресираните дискове и прешлени. Спиналната декомпресия е едно от най-впечатляващите медицински лечения, разработени през последните години, като показва впечатляващи резултати за дългосрочно облекчаване на болката.
  • Заместване на увредения нерв. Увредената невъзвратимо част от нерва се замества с присадък. Интервенцията е изключително сложна, изисква специализирани умения и се извършва под микроскоп. С помощта й се възстановява функцията на увредения нерв.
  • Транспозиция на нерв. Функцията на засегнатия нерв от плексуса се замества от друг съседен нерв. Хирургът взема по-маловажен нерв, запазва връзката му с гръбначния мозък и го пренася за инервация вместо страдащия нерв от раменния сплит. Нивото на пренасяне може да е близко до гръбначния стълб.
  • Нервите растат бавно, около 2,5 см на месец. По тази причина пълното възстановяване отнема няколко години. Ако се цели бързо възстановяване, преносът е по-близо до мускула.
  • Пренос на мускул. При мускулния трансфер се пренася по-маловажен мускул, който замества увредения и нефункциониращ мускул на рамото или ръката.

Проф. Пламен Кинов, Клиника по ортопедия и травматология, ИСУЛ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Миелит — това е възпаление на гръбначния мозък, симптоми на който достатъчно характерни за всички сериозни възпалителни процеси.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -