Необясними болки и депресия? Може да е фибромиалгия

PRINT

Необясними хронични болки в различните места на тялото, смущения в съня, дневна умора и депресии – има една болест, която обединява всички тези симптоми. Съществуването на фибромиалгията е признато едва преди няколко години. Въпреки това в лекарските среди още се водят спорове дали това е отделна диагноза или ревматично заболяване.

За специфичните болки има терапия едва от 2008 г.

Алгоритми за лечението й в Германия например са изготвени едва в 2008 г. Критериите за диагноза са публикувани за първи път през 1990 г. в САЩ. Няма точни данни колко хора страдат от фибромиалгия, но учените смятат, че това са 0,7 до 3,3% от населението. Ново проучване в САЩ обаче прави оценка за 2 до 8% засегнати.

Дълго време засегнатите обикаляли лекарските кабинети и не са били лекувани или са лекувани грешно. Доскоро специалистите не са и знаели как да лекуват. Изгледите вече се промениха, след като беше открита възможната причина за фибромиалгията – увреждане на малките нервни влакна. Според учени от Центъра „Бет Израел Медиал“ в Бостън и Университета на Мичиган най-добър ефект дава лечение, което е комбинация от лекарствени и допълнителни терапии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Рядка болест превръща жена в жива статуя 
Защо болят ставите при промяна във времето
Йога облекчава болките при артрит 
Болките в гърба и врата – плексит или радикулит?

Лечението трябва да съдържа:

  • Обучение на пациента;
  • Указания за намаляване на стреса, осигуряване на качествен сън, терапия с движение;
  • Йога, тай-чи, акупунктура или дълбоко масажно третиране на съединителната тъкан – няма научни доказателства за ползата от тях, но пациенти съобщават за добри резултати;
  • Терапия с топлина и студ, невростимулация още не са достатъчно проучени, но първите съобщения са за добър ефект;
  • Ефективни медикаменти са норепинефрин (Norepinephrine), блокери на повторно усвояване на серотонина, гама-аминобутиринова киселина (това са всички препарати, които действат на нервната система);
  • Налтрексон (Naltrexone) се дава за облекчаване на болката, трициклични антидепресанти действат на структури в нервната система, габапентиноиди – на хроничната болка, нестероидни противовъзпалителни средства като парацетамол.

Медикаментите може да се предписват поотделно или в комбинация. Дозировката е според силата на оплакванията и тежестта на заболяването. В САЩ за първи път за невропатични болки е регистриран прегабалин (антиконвулсивно средство).

Източник: JAMA

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Необясними болки и депресия? Може да е фибромиалгия беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *