четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияЗащо болят ставите при промяна във времето

Защо болят ставите при промяна във времето

Смята се, че по болките в ставите могат да се предскажат предстоящи промени във времето. Американски учени са решили да установят дали климатичните условия наистина влияят на усилването на физическата болка, съобщава австралийския сайт News. Според проф. Робърт Джеймисън от Харвардския университет усещанията на някои хора с повишена чувствителност са по-надеждни дори от прогнозата за времето, ако се задава  буря.

Още Хипократ е забелязал, че някои заболявания имат сезонен характер. Неслучайно ревматизмът се нарича болест на вятъра и влагата“. Някои съвременни лекари са на мнение, че всичко се дължи на внушението на пациентите. Според други обаче промените в температурата и налягането наистина усилват болките при ревматоиден артрит и остеоартрит. Същото се отнася до главоболието, до болките в зъбите, челюстите, старите рани, в гърба, фибромиалгията, невралгията на троичния нерв, подаграта и фантомните болки в крайниците.

Ревматоиден артрит – защо възниква и как се лекува

Според една от теориите всичко се дължи на намаляването на атмосферното налягане, което може да предшества бурите. Този скок води до промени и на налягането в ставите. Според проф. Робърт Джеймисън от Харвардския университет, при такива условия ставите се подуват, оказва се натиск на нервите, тъканите и се предизвиква болка. По тази причина чувствителни към промените във времето са най-вече хората, в чиито стави се събира течност.

Медиците са установили също, че студеното време повишава риска от инсулти, сърдечни пристъпи и неочаквана смърт при сърдечноболните. Вероятно заради ниските температури кръвта се сгъстява и кръвоносните съдове се свиват. Високата влажност провокира подуване и намаляване на гъвкавостта на ставите. Ако налягането е високо и времето е топло, невропатичните болести стихват. При някои хора обаче може да има усилване на главоболието.

СНИМКА: ТК

Източник: News.com.au

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -