четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви може да са причините за главоболието?

Какви може да са причините за главоболието?

Всеки тип главоболие си има своята причина. За да можете трайно да го отстраните, трябва да успеете да я откриете. Само с помощта на лекаря може да се набележат най-добрите мерки за лечение. Болката сама по себе си не е заболяване, а реакция на организма, която ви позволява да разберете, че нещо някъде не е наред. Тя обаче може да бъде различна според произхода си.

Болка от напрежение

Човек има усещането, че главата му ще се пръсне. Болката е монотонна, тъпа, стягаща и с еднаква сила и от двете страни.

Съвет: Този вид болка може да намалите, като се постараете да избягвате стреса. Движете се колкото е възможно повече. Ако работите предимно седнали и относително неподвижни, например на компютър, поне веднъж на час раздвижвайте мускулите на шията и раменете си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Жените преживяват стреса по-тежко
Банани спасяват жена от мигрената
Недоволство от работата води до депресия
Лекият световъртеж може да е със сериозни последици – тумор или инсулт

При мигрена са характерни пристъпи на силна пулсираща болка

Обикновено те са в едната половина на главата. Епицентърът на болезнените усещания са челото, слепоочията и очите. Болката е придружена от гадене, повръщане, виене на свят треперене и студ в ръцете, повишена чувствителност към звук и светлина. От мигрена страдат приблизително 20% от хората. Причината за нея са мозъчните съдове, които се свиват и разширяват, изпълвайки главата с пулсираща болка.

Съвет: Трябва да се научите да пазите емоционалното си равновесие, да спите не по-малко от 8 часа. Полезни са йогата, дихателната гимнастика и всички водни процедури – контрастен душ или басейн, сауна.

При клъстерно главоболие болката се появява през нощта

Тя е пулсираща и винаги обхваща една и съща половина от лицето и главата. Болезнените усещания се съсредоточени в областта на очите, слепоочията, части от челото, темето, а понякога в ухото и долната челюст. По време на пристъпа очите се зачервяват и започват да сълзят, а лицето се покрива с капки пот. Най-силна е болката през първите 5-10 минути, но тя продължава от 30 минути до 2 часа и може да се повтори 2-3 пъти в денонощието. Болезнената атака се групира в серия от пристъпи, продължаващи от няколко седмици до 3 месеца, а след това изчезва за половин, а понякога дори за 2-3 години. Това е мъжкият вариант за мигрена. В девет от 10 случаи тя застига именно мъжете. Най-опасната възраст е между 20 и 30 години. След 65-годишна възраст болката минава от само себе си.

Съвет: За да намалите неприятните атаки и да ги направите по-редки, старайте се да живеете по строго определен режим – промените в ритъма на живот провокират пристъпите на този тип главоболие. Ако сутрин се събуждате със силно главоболие, боли ви цялата глава, но най-силно тилната част, лицето ви е отекло клепачите подути, а под очите имате торбички, то може да се дължи на артериална хипертония. Със сигурност, ако главоболието се появява почти всеки ден. Източникът на това главоболие е свиването на мозъчните съдове. Затова лечението е задължително. Посъветвайте се с лекар за медикаментите, които могат да контролират налягането ви.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -