събота, 10 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛекият световъртеж може да е със сериозни последици - тумор или инсулт

Лекият световъртеж може да е със сериозни последици – тумор или инсулт

Около една четвърт от хората поне веднъж в живота си са усещали, че губят почва под краката си, а светът се върти около тях. В повечето случаи причините за световъртежа са сравнително безобидни, но има и сериозни заболявания като леки инсулти, тумор или множествена склероза, които могат да се проявяват по този начин, пише немското сп. „Фокус“.

Дори при еднократен световъртеж трябва да идете на невролог

Когато нощем се обръщам в леглото, подът и таванът сякаш смениха местата си. Чувам често това от пациентките си, казва Томас Бранд, ръководител на центъра за изследване на световъртежа в клиниката на университета в Мюнхен. Той консултира пациенти, при които традиционните терапии не дават резултат и причините за оплакванията им не могат да се изяснят.

Според експерта дори само веднъж да сме имали виене на свят, трябва да се консултираме с невролог или УНГ специалист. Понякога дори лекият световъртеж може да е свързан със сериозни състояния. А тежестта на симптомите пък не означавала, че заболяването е фатално. Повечето причини за неприятните симптоми са известни отдавна. Сравнително отскоро се знае, че виенето на свят може да е съпътстващ елемент на мигрената. Това се отнася преди всичко за децата, при които мигрената може да се прояви без главоболие, пояснява Бранд.

Вестибуларният апарат е във вътрешното ухо

Световъртежът възниква поради някакви нарушения в системата, която дава на тялото усета за равновесие. Тя позволява да не губим ориентация за „горе“ и „долу“ все едно дали седим, лежим или стоим. Вестибуларният апарат се намира във вътрешното ухо и реагира на силата на земното притегляне и на ускорението.

В него се намира важният нерв на равновесието. Той е добре защитен под слепоочието. От нерва излизат нервни влакна, които отговарят за комуникацията с мозъка. Органът на равновесието се състои от три канала, разположени вертикално един спрямо друг и пълни с течност. В тези канали има сетивни клетки.

Дори най-незначителните промени в позицията на тялото движат течността и те ги регистрират. Предават ги на нервните окончания, които пък отвеждат сигнала в мозъка. Каналите в органа на равновесието регистрират и движения със завъртане, свързани са и с нервите на очните мускули. Това прави възможно дори когато се движим да фиксираме една точка с очите си.

Наред с каналите има и два отолитни органи, които са във формата на малки сакчета и са „облицовани“ с фини реснички, на чиито върхове са разположени калциево-карбонатни кристали (отолити). При ускорение на тялото те огъват ресничките, това дразнение се предава към мозъка и вестибуларния апарат.

Поради старчески изменения, но също при падане или друга травма отделни отолити може да се отделят. Тогава миниатюрните кристали попадат в някой от каналите. Ако човекът смени положението си – например се обърне в леглото, ресничките регистрират това и изпращат сигнали, но те не отразяват реалното положение на тялото. Дори противоречат на регистрираното от други сетива. Човекът възприема това като световъртеж.

Възприятието на местоположението на тялото е объркано

Около една пета от случаите на виене на свят са свързани точно с объркано възприятие на местоположението на тялото. Според Бранд в тези случаи не са необходими скъпи изследвания в лаборатория или с компютърен томограф, за да се постави диагнозата. Опитният лекар би се справил, след като разпита подробно пациента, проведе тестове за равновесие и го накара да заеме различни позиции, в които проследява движението на очните му ябълки.

Немските невролози успяват в половината случаи само с една лечебна процедура да помогнат на пациентите. Тя се състои от специфични движения и упражнения, за да се изкарат вън от канала миниатюрните кристалчета, които създават дискомфорта. Ето едно упражнение: човекът седи изправен, след това главата се обръща бързо надясно и той пада със замах на тази страна върху кушетката. Това може да се прави и у дома, след като лекарят даде подробни инструкции. Този световъртеж понякога се появява отново след около година, но пациентите не бива да се притесняват, понеже терапията е лесна.

Понякога за виенето на свят е виновен някакъв скрит страх, фобия. То се появява като пристъп, но винаги в сходни ситуации – например в асансьора, на опашката в магазина или при раговор с непознати. Такива хора се плашат, че могат да загубят равновесие и да паднат, като по този начин се изложат, казва Томас Бранд. С прости тестове се установява дали има някаква органична увреда. Така може нагледно да се демонстрира на пациента, че страданието му има психични корени, допълва експертът. Осъзнавайки това, много от хората забравяли за проблема.

Мигрената понякога е със световъртеж

Ясна индикация за фобия е наблюдението, че след употреба на алкохол оплакванията намаляват. Смущенията в централния вестибуларен апарат рядко са безобидни, казва още специалистът. Тази форма се проявява с леко виене на свят при завъртане или леко клатене. В някои случаи се усеща и замъглено зрение. Подобни оплаквания може да са свързани с някакви смущения в мозъка – леки инсулти, множествена склероза или дори тумор. Вероятно са засегнати нервни пътища, свързани с вестибуларния апарат, очите и сетивността в крайниците. В този случай препоръчвам изследване с компютърен томограф или лаборатория, казва Бранд. Лекува се основното заболяване, след като се изясни какво е то.

Има и мигрена, чиито пристъпи са съпроводени със световъртеж. Те започват с т.нар. аура – има смущения в зрението като раздвоено или замъглено виждане. При тази мигрена са възможни дори смущения в сетивността на дланите или виене на свят. Симптомите са според това, в коя област на мозъка са локализирани неврологичните блокажи. при някои хора мигренозната аура се проявява дори без главоболие.

Родителите трябва да бъдат особено бдителни за подобни прояви, предупреждава Бранд. По-често при децата световъртежът може да е свързан с мигрена, затова при оплаквания най-добре е да бъдат заведени на лекар. По негова преценка може да бъдат предписани препарати срещу мигрена, които да потиснат следващи пристъпи.

Неврологични причини за виенето на свят

Виенето на свят може да има още доста неврологични причини като синдрома на Мениер, тинитус (шум в ухото) или проблеми със слуха. Причина за синдрома на Мениер е повишено налягане поради натрупана повече течност във вестибуларния апарат. Този дисбаланс възниква, когато тъканите не успяват да разградят достатъчно от образуващата се течност. Ако налягането се увеличи прекомерно, мебраните на вътрешното ухо се пукат и течността стига до вестибуларния нерв. Тя съдържа много калий и може временно да го парализира, обяснява Тома Бранд причините за състоянието.

Признаците на синдрома обикновено са пристъп на силен световъртеж, тинитус и влошаване на слуха в едното ухо. По това заболяване също има нови наблюдение и новини от науката. Добрата новина е, че обикновено оплакванията изчезват след около 5 г. Има обаче и лоша – възможно е синдромът на Мениер да засегне другото око, макар и след 10 г.

В момента се провежда ново голямо проучване за това изключително трудно за диагностициране неврологично заболяване. В момента като стандартна терапия в Германия се прилага активната съставка бетахистин. Тя действа съдоразширяващо във вътрешното ухо и потиска дразненето на нерва във вестибуларния апарат.

Проучването, което върви в момента в осем клинични центрове в Германия, проверява дали двойна доза от лекарството може да помогне на пациентите, при които заболяването е в особено упорита форма. Обикновено те не се повлияват от стандартната дозировка. Проучването продължава до есента на 2013 г., като тогава ще бъдат оповестени резултатите.

Свързани теми: Главоболието може да е и от промяната във времето

Ядовете за пари ни докарват 4 болести

Сланина за зъбобол и лук за синини в руската народна медицина

СНИМКА: ТК

Свързани публикации

1 коментар

  1. Виенето на свят се свързва и със смущения в мозъка – инсулт или множествена склероза, а също така и тумор.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -