сряда, 30 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕпидемия от хепатит А в София

Епидемия от хепатит А в София

В София броят на болните от хепатит А достигна много високи стойности, събощиха лекари инфекционисти. На практика сме в епидемия по думите им, макар че тя официално няма да се обявява. При жълтеницата няма установен праг на заболеваемостта, отвъд който да се говори за епидемия, както е при грипа. В Инфекциозна болница обаче разкриха допълнителни болнични стаи, в белодробната болница има цяло отделение за болните с хепатит А, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ.

От началото на 2012 г. са съобщени 3424 болни, става ясно от епидемиологичния бюлетин на Центъра по заразни и паразитни болести. Само за последната седмица са регистрирани нови 237 болни. Най-много са те в  София – 58, следвана от Видин, Перник, Монтана и Пловдив.Лекарите препоръчват повишено внимание, тъй като се очаква хепатитът да властва поне до януари.

КЪДЕ ДЕБНЕ ВИРУСЪТ НА ХЕПАТИТ А?

Вирусът на хепатит А се предава само по орално-фекален път. Дори и тези, които карат леко болестта, го излъчват в количества, които могат да заразят околните, особено ако не са си измили ръцете както трябва. Кихането на болен близо до нас не носи риск – това отличава хепатит А от вируса на грипа.

Винаги когато в болницата пристига болен от жълтеница, лекарите го разпитват подробно за контактите и местата на пребиваване, какво е правил. Трудно е обаче да се проследи всичко по веригата, понеже инкубационният период на инфекцията е 30-40 дни. Това означав, че тези, които сега са болни, са се заразили в края на септември.

В София източниците на заразяването са битови, а пътят – орално-фекален. Най-голямата опасност са леко болните, които не знаят че имат хепатит А, продължават да излизат и да се срещат с други хора, и дори ходят на работа. Такъв човек може да работи в заведение за хранене и да приготвя храната, да реже зеленчуците. Той предава вируса на десетки други хора, ако не си мие старателно ръцете. И при хора, които не са на легло, вирусът се отделя в големи количества с фекалиите. След 40 дни отивате на лекар, превивайки се от болки в стомаха и с температура, и дори не си спомняте къде сте яли салатата или сандвича преди толкова време. Вирусът на хепатита може да попадне дори в кафето.  Оцелява и при ниски температури, като може да бъде открит и в замразени храни или дори кубчетата лед.

Вирусът загива от дезинфектанти или при температура над 70-80 градуса, но пък е много издръжлив навън дори при минусови температури. Има изследвания, които сочат, че попадайки в отпадни води през есента, той е способен да оцелее до пролетта, да се активира и отново да заразява. Не се предава много лесно, трябва да погълнем повече вируси – няколко хиляди, за да се разболеем. В домакинство, където има болен, другите може да останат здрави, ако спазват . У нас все пак има практика с профилактична цел да се дават гамаглобулини за подсилване на имунитета при контакт с болен. Ако се спазва висока хигиена в дома на болния – всички си мият грижливо ръцете, а тоалетните се дезинфекцират, опасността е минимална.

Можем да си донесем вируса вкъщи и с мръсни обувки отвън, къй като вирусът понякога се съдържа и в праха по улиците. Сваляме обувките с ръце и веднага след това похапваме бисквита – така инфекцията ни е гарантирана.

Хората се страхуват и от обществените сметища, които са на открито. На теория те представляват риск, но на практика досега не сме имали доказан случай оттам да плъзне заразата, каза д-р Кунчев. Заразяването става само след като погълнем вируса, поясни специлистът. Той препоръчва хората, които по цял ден са навън и не могат винаги да си мият ръцете, да ползват някакъв джобен дезинфектант – кърпички или шишенце, каквито се продават в аптеката.

Освен високата хигиена има и друг начин да се предпазим от хепатит А – чрез ваксина. Препаратът струва около 50 лв. и пациентите трябва сами да заплатят за него, защото той е в препоръчителния, а не в задължителния имунизационен календар. Мнението на здравните експерти е, че в България заболеваемостта е достатъчно висока. Рекордьори сме в ЕС заедно с Румъния и Полша. Затова искаме ваксината да бъде безплатна поне за някои уязвими групи, каза д-р Кунчев. Засега обаче въпросът остава нерешен.

До 5 г. след имунизацията се улавят антитела, което значи, че защитата е на необходимата висота. Организмът обаче има имунологична памет и дори след още много години при среща с вируса човек реагира с много по-бързо и адекватен отговор на защитните сили. Може и да не предотврати заболяване след изтичането на 5-те години, но при всички случаи то ще протече много леко, уверява специалистът.

Ако в момента се започне кампания за ваксиниране обаче може да се случи така, че поради дългият инкубационен период (около 40 дни) човекът вече да е заразен и когато се разболее, за отдаде това на ваксината. След поставянето на инжекцията трябват поне 15-20 дни, за да се изгради имунитет.

Свързана тема:

Как става заразяването с хепатит?

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -