сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак става заразяването с хепатит?

Как става заразяването с хепатит?

Вирусите на хепатита са три, като всеки от тях има свой специфичен път на заразяване. С хепатит А можем да се заразим, като консумираме храна с мръсни ръце. Предаването е по фекално-орален път. Може продуктите, които хапваме, да са били замърсени, или да сме се ръкували с човек, по чиито ръце е имало от вируса. Хепатит В се предава по полов и кръвен път или чрез други телесни течности.

Основните пътища за заразяване с вируса са заразените сексуални партньори и заразени майки, които при раждане предават хепатит В на своите деца. Нестерилните спринцовки, инструментите за маникюр, игли за татуиране или друг тип медицинско оборудване също са източник на вируса. Ваксината може да предпази здрав човек от заразяване с хепатит В.

През първите шест месеца след заразяването, хепатит В може да се самоизлекува, но ако това не се случи, може да се развие като хронично заболяване за цял живот. Хроничният хепатит В може да причини цироза на черния дроб, както и рак на черния дроб след десетилетия, а в някои случаи – само след 5 години. Въпреки това, съществуват лечебни методи срещу хроничния хепатит В. Обикновено заболяването не може да бъде излекувано, но е възможно неговото контролиране и предпазването на черния дроб. По данни на Световната здравна организация, хората, които са имали пряк контакт със заболяването, възлизат на около 2 милиарда души, а тези, които живеят с хроничен хепатит В, са 350 милиона.

Хепатит Ссе предава по кръвен път. В миналото, а дори и сега, в някои развити държави най-често заразата се предава от заразени кръвни продукти, наркозависими, които споделят игли или друг вид медицински консумативи, както и нестерилни медицински процедури. Въпреки че хепатит С може да се предава по полов път или от майка на дете, тези случаи са доста по-рядко срещани, в сравнение със случаите на заразяване с хепатит В. Срещу хепатит С не съществува ваксина. Вирусът рядко се самоизлекува през първите месеци и често се превръща в хронично заболяване. В почти една трета от случаите на пациенти, болни от хепатит С, хроничният хепатит С може да доведе до цироза и рак на черния дроб след 20 до 30 години. Лечението на хепатит С има странични ефекти, но болестта може да се излекува. Живеещите с хроничен хепатит С по света възлизат на 120 до 170 милиона души.

Превенция и профилактика

Най-добрият начин да се предпазим от заболяването е като се ваксинираме навреме срещу хепатит А и В. В България всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В по задължителната имунизационна програма на Министерство на здравеопазването. За другите, които не са предпазени по този начин, ваксинацията е силно препоръчителна, тъй като вирусите се предават сравнително лесно – по фекално-орален път за хепатит А и полов и кръвен – за хепатит В. Въпреки, че за хепатит С все още не съществува ваксина и тъй като заболяването се предава основно по кръвен път, защитата от него става чрез избягване на контакт със съмнителни кръвни продукти.

Свързана тема: Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -