Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

PRINT
лекарска комисия

Хепатитът е възпаление на черния дроб, причинено от вируси. Това е една от най-разпространените инфекциозни болести в света изобщо. Около 2 млрд. души са били инфектирани с вируса от тип В, а между 300 и 420 млн. го носят хронично в кръвта си. В България честотата на заразяване е около 4%, но има етнически групи, където заболемаемостта е много по-висока – до 20-25%, каза доц. Крум Кацаров от ВМА.

Хепатит В се смята за полово преносима болест, тъй като това е основният път, по който инфекцията се предава. Вътреболнични инфекции или предаване в семейството са другите пътища на заразяване. От заразяването до появата на първите симптоми често минават около 6 месеца. 60-65% от носителите на хепатит С пък са наркомани. Оплакванията най-често са от разстройство, болки в главата и крайниците, липса на апетит или жълтеница.

Хепатит В може да бъде предотвратен чрез ваксина

Това припомни проф. Крум Кацаров от ВМА. От 1992 г. тя е безплатна за всички бебета у нас. При 90% от инфектираните настъпва спонтанно излекуване без увреждане на черния дроб. При 10% от неваксинираните заболяването става хронично и може да доведе до цироза или рак на черния дроб. При хепатит С 70% от болните се хронифицират. И при двата вида е важно инфекцията да бъде открита и лекувана навреме, категоричен е доц. Кацаров. Възможни са усложнения и смъртни случаи, които се дължат пряко на инфектирането, ако не се приложи адекватна терапия.

От 10 г. у нас се прилага нова терапия с пегилиран интерферон, обяснява проф. Константин Чернев, шеф на клиниката по вътрешни болести в Александровска болница. Упоритата работа на учените в областта на генетиката и молекулярната биология през последните десетилетия доведоха до новости в терапиите за хепатит. Лечението му е основно с противовирсни препарати и интерферон.

„Интерферонът е цитокин – фамилия от протеини, които участват в регулацията на редица функции в организма – казва проф. Чернев. – Фамилията на интерфероните включва 4-5 вида. От тях един вид – алфа, се използва за лечението на хроничните вирусни хепатити. Интерфероните притежават важни свойства. Имат имуномодулиращ (променят имунния отговор на организма) и антипролиферативен (пречат на разрастването на инфекцията) ефект. Действат противовъзпалително.“

Интерфероновата терапия промени лечението

Използването на интерфероните започва в средата на 90-те г. От 10 г. в България се прилага негова подобрена форма – пегилиран интерферон. Той се прилага като един от трите медикамента в комбинираната съвременна терапия на вирусните хепатити. Като белтък интерферонът преживява кратко време в организма, затова за подобряването му се прилага т.нар. пегилиране.

„Във фармакологията това означава, че една субстанция се свързва с друга, за да не се изхвърли много бързо от организма. Така новата молекула се излъчва по-бавно през бъбреците или жлъчката. При пегилирането интерферонът се комбинира с полиетилен гликол (ПЕГ)“, обяснява проф. Чернев.

Чрез пегилирането се постигат големи успехи в лечението на хепатита по думите му. 10 г. след навлизането му в лечебната практика у нас можем да кажем, че интерферонът е първият и най-дълго прилаган молекулярно биологичен препарат, отбеляза проф. Чернев.

Лечението на хепатита – нови възможности

Успешното лечение на хепатита е много важно и от социална гледна точка. Хроничната форма както на В, така и на С, засяга млади хора между 20 и 35 г. От 2002 г. у нас в 11 центъра успешно се прилага програма за съвременно лечение на хепатита, подчерта проф. Людмила Матева от университетската болница „Св. Иван Рилски“. Критериите за терапията непрекъснато се актуализират и са на съвременно европейско ниво. Седем от клиниките са в София, а 4 – във Варна. Медикаментите се реимбурсират на 100% от здравната каса.

Подходящи за лечение са болните, при които се установява наличие на вируса в кръвта и имат напреднало чернодробно заболяване, обясни проф. Матева. Предварително се прави оценка на чернодробни ензими. Взема се чернодробна биопсия. Лечението по програмата може да се прилага както за първи път, така и при болни, които са имали неефективна първа терапия или поява на редицив. Приемат се и болни с чернодробна цироза. Лечението и проследяването е труден процес както за лекарите, които го извършват, така и за пациентите, смята специалистката. Шест месеца след приключване на лечението преминалите курса се проследяват.

Крайната цел на програмата при хроничния хепатит С е 6 месеца след приключване на лечението вирусът да не се установява в кръвта, допълни проф. Матева. Лекарите наричали този резултат траен вирусологичен отговор. Ако пациентът остане така за 2 г. остане така, се смята за излекуван. При хроничния хепатит В пък трябва да има много ниско доловимо ниво на вируса в кръвта 6 месеца след спиране на лечението.

Повече от половината болни са до 40 г.

По тази програма се лекуват болни от цялата страна, но те са предимно в София, Пловдив и Варна, показал първият анализ от 2005 г. За този период преминали 830 пациенти – по равно с хепатит В и С. Популяризирахме програмата, осигурихме достъп до лаборатории да се изследват повече хора, изброява причините за успеха проф. Матева. Въвеждането на лечение с пегилиран интерферон и рибавирин според нея е оптимално решение за пациентите с хроничен хепатит С.

58% от хората, които се лекували, били между 18 и 40 г. – тоест най-активната част от населението. Сега пациентите чакат само няколко месеца, докато се разгледат документите им от националната здравноосигурителна каса, за да си получат медикаментите. Към ноември 2011 г.  у нас с хепатит В се лекуват 520 болни, каза още проф. Матева.

В България преобладава генотип 1, който е най-неблагоприятният за хепатит. Утежняващ фактор е, че много от болните имат и друга инфекция. Въпреки това равносметката от лечението с пегилиран интерферон и рибавирин показало много добра и висока ефективност. Около 80% се лекуват успешно в сравнение с предходния вид интерферон.

Все още има да се вършат доста неща за скрининга и профилактиката на хепатит в България.  При онкоболни пациенти трябва да се въведат задължителни изследвания за хепатит преди започване на медицински процедури, казват от сдружение „Хепасист“.  Водещи експерти гастроентеролози у нас ще предложат на министъра на здравеопазването да сформиране работна група, която да работи по създаването на Национален стратегически план за хепатит в България.

СНИМКА: ТК

[Общо: 4    Средно: 1.3/5]
Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *