четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

Хепатитът е възпаление на черния дроб, причинено от вируси. Това е една от най-разпространените инфекциозни болести в света изобщо. Около 2 млрд. души са били инфектирани с вируса от тип В, а между 300 и 420 млн. го носят хронично в кръвта си. В България честотата на заразяване е около 4%, но има етнически групи, където заболемаемостта е много по-висока – до 20-25%, каза доц. Крум Кацаров от ВМА.

Хепатит В се смята за полово преносима болест, тъй като това е основният път, по който инфекцията се предава. Вътреболнични инфекции или предаване в семейството са другите пътища на заразяване. От заразяването до появата на първите симптоми често минават около 6 месеца. 60-65% от носителите на хепатит С пък са наркомани. Оплакванията най-често са от разстройство, болки в главата и крайниците, липса на апетит или жълтеница.

Хепатит В може да бъде предотвратен чрез ваксина

Това припомни проф. Крум Кацаров от ВМА. От 1992 г. тя е безплатна за всички бебета у нас. При 90% от инфектираните настъпва спонтанно излекуване без увреждане на черния дроб. При 10% от неваксинираните заболяването става хронично и може да доведе до цироза или рак на черния дроб. При хепатит С 70% от болните се хронифицират. И при двата вида е важно инфекцията да бъде открита и лекувана навреме, категоричен е доц. Кацаров. Възможни са усложнения и смъртни случаи, които се дължат пряко на инфектирането, ако не се приложи адекватна терапия.

От 10 г. у нас се прилага нова терапия с пегилиран интерферон, обяснява проф. Константин Чернев, шеф на клиниката по вътрешни болести в Александровска болница. Упоритата работа на учените в областта на генетиката и молекулярната биология през последните десетилетия доведоха до новости в терапиите за хепатит. Лечението му е основно с противовирсни препарати и интерферон.

„Интерферонът е цитокин – фамилия от протеини, които участват в регулацията на редица функции в организма – казва проф. Чернев. – Фамилията на интерфероните включва 4-5 вида. От тях един вид – алфа, се използва за лечението на хроничните вирусни хепатити. Интерфероните притежават важни свойства. Имат имуномодулиращ (променят имунния отговор на организма) и антипролиферативен (пречат на разрастването на инфекцията) ефект. Действат противовъзпалително.“

Интерфероновата терапия промени лечението

Използването на интерфероните започва в средата на 90-те г. От 10 г. в България се прилага негова подобрена форма – пегилиран интерферон. Той се прилага като един от трите медикамента в комбинираната съвременна терапия на вирусните хепатити. Като белтък интерферонът преживява кратко време в организма, затова за подобряването му се прилага т.нар. пегилиране.

„Във фармакологията това означава, че една субстанция се свързва с друга, за да не се изхвърли много бързо от организма. Така новата молекула се излъчва по-бавно през бъбреците или жлъчката. При пегилирането интерферонът се комбинира с полиетилен гликол (ПЕГ)“, обяснява проф. Чернев.

Чрез пегилирането се постигат големи успехи в лечението на хепатита по думите му. 10 г. след навлизането му в лечебната практика у нас можем да кажем, че интерферонът е първият и най-дълго прилаган молекулярно биологичен препарат, отбеляза проф. Чернев.

Лечението на хепатита – нови възможности

Успешното лечение на хепатита е много важно и от социална гледна точка. Хроничната форма както на В, така и на С, засяга млади хора между 20 и 35 г. От 2002 г. у нас в 11 центъра успешно се прилага програма за съвременно лечение на хепатита, подчерта проф. Людмила Матева от университетската болница „Св. Иван Рилски“. Критериите за терапията непрекъснато се актуализират и са на съвременно европейско ниво. Седем от клиниките са в София, а 4 – във Варна. Медикаментите се реимбурсират на 100% от здравната каса.

Подходящи за лечение са болните, при които се установява наличие на вируса в кръвта и имат напреднало чернодробно заболяване, обясни проф. Матева. Предварително се прави оценка на чернодробни ензими. Взема се чернодробна биопсия. Лечението по програмата може да се прилага както за първи път, така и при болни, които са имали неефективна първа терапия или поява на редицив. Приемат се и болни с чернодробна цироза. Лечението и проследяването е труден процес както за лекарите, които го извършват, така и за пациентите, смята специалистката. Шест месеца след приключване на лечението преминалите курса се проследяват.

Крайната цел на програмата при хроничния хепатит С е 6 месеца след приключване на лечението вирусът да не се установява в кръвта, допълни проф. Матева. Лекарите наричали този резултат траен вирусологичен отговор. Ако пациентът остане така за 2 г. остане така, се смята за излекуван. При хроничния хепатит В пък трябва да има много ниско доловимо ниво на вируса в кръвта 6 месеца след спиране на лечението.

Повече от половината болни са до 40 г.

По тази програма се лекуват болни от цялата страна, но те са предимно в София, Пловдив и Варна, показал първият анализ от 2005 г. За този период преминали 830 пациенти – по равно с хепатит В и С. Популяризирахме програмата, осигурихме достъп до лаборатории да се изследват повече хора, изброява причините за успеха проф. Матева. Въвеждането на лечение с пегилиран интерферон и рибавирин според нея е оптимално решение за пациентите с хроничен хепатит С.

58% от хората, които се лекували, били между 18 и 40 г. – тоест най-активната част от населението. Сега пациентите чакат само няколко месеца, докато се разгледат документите им от националната здравноосигурителна каса, за да си получат медикаментите. Към ноември 2011 г.  у нас с хепатит В се лекуват 520 болни, каза още проф. Матева.

В България преобладава генотип 1, който е най-неблагоприятният за хепатит. Утежняващ фактор е, че много от болните имат и друга инфекция. Въпреки това равносметката от лечението с пегилиран интерферон и рибавирин показало много добра и висока ефективност. Около 80% се лекуват успешно в сравнение с предходния вид интерферон.

Все още има да се вършат доста неща за скрининга и профилактиката на хепатит в България.  При онкоболни пациенти трябва да се въведат задължителни изследвания за хепатит преди започване на медицински процедури, казват от сдружение „Хепасист“.  Водещи експерти гастроентеролози у нас ще предложат на министъра на здравеопазването да сформиране работна група, която да работи по създаването на Национален стратегически план за хепатит в България.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -