понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЧаша вино на ден действа срещу възпаления

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

Чаша вино или 50 г качествен концентрат блокират възпалителните процеси в организма, разказа доц. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи като се позова на най-новите проучвания. Умерените количества алкохол могат да намалят нивата на С-реактивния протеин, който участва в тях.

Намалява нивото на С-реактивен протеин

имунна системаВисоките му нива се считат за предвествик на коронарни проблеми и атеросклерозата. Консумацията на умерени количества алкохол подобряват ритъма на сърцето и се отразява добре на аритмиите.

Умерената консумация на алкохол помага да намалим стреса и риска за сърдечно-съдови заболявания. Малките дози подобряват съотношението между «добрия» и «лошия» холестерол в полза на «добрия».

Смята се, че в умерени количества алкохолът подобрява серумните нива на фибриногена, което означава, че намалява риска от образуване на тромби или действа като антикоагулант, поясни експертът. Този ефект обаче бил кратък във времето – отслабва 20 часа по-късно.

Все пак хората със сърдечносъдови заболявания, хипертония трябва да се консултират с лекар дори ако консумират малки количества алкохол. Те приемат медикаменти, които могат да влязат във взаимодействие с напитките.

Чашката вечер води до напълняване

Неутрализира вредата от мазното ядене

пицаОтдавна се знае, че французите имат ниска честота на сърдечно-съдови заболявания въпреки че традиционната им кухня е с много мазнини. Очевидно вредният им ефект се неутрализира от червеното вино, с което те обилно поливат всяка сядане на масата. Учените посвещават доста усилия, за да дадат аргументирано обяснение за това, което се наблюдава.

Така те разкрили, че умерената употреба на червено вино има по-добър ефект върху сърдечно-съдовата дейност, отколкото умереният прием на концентрати. Напитката от ферментирало грозде съдържа много биологичноактивни вещества с антиоксидантни свойства. Най-силният антиоксидант в нея е ресвератрол, който стана много популярен и като хранителна добавка.

Полифеноли и витамини с антиоксидантен ефект

Виното съдържа освен това още полифеноли, витамини – все вещества, които са с антиоксидантен ефект и предпазват клетките от уврежданията. Те са подложени на агресия както от външни замърсявания, така и от вътрешна атака на вещества, образувани при разграждането на храната, които увреждат клетките. Организмът има необходимост да приема известно количество антиоксиданти, които обвивката на гроздето например съдържа. Други напитки като бирата пък съдържат витамини от групата В.

Преди да подредите стройните редици бутилки върху празничната трапеза обаче помнете, че всички видове алкохол са много калорични. Един грам чист етанол осигурява 7 ккал, напомня доц. Дулева. При някои диети се допуска консумирани на бяло вино, но то е с доста по-малко биологично активни вещества в сравнение с червеното и като всеки алкохол е доста сериозен източник на енергия, добавя тя.

Кафе и червено вино за здрав черен дроб

Както при много други неща, така и при алкохола мярката го прави лекарство или отрова. Умерена консумация означава до 0,5 л бира дневно, а вино – 150 мл, като няма разлика дали е бяло или червено. Концентратите да са 50 мл.

Внимавайте с дозата – не повече от едно питие на ден!

„Оптималната дневна доза не предполага комбиниране от аперитив и второ, трето питие по време на хапването. Или бира, или вино, или 50 мл твърд алкохол на ден“, категорична е специалистката. За консумацията на високи дози експертите са единодушни, че е вредна. Има неблагоприятен ефект както краткосрочно, така и след време, когато се стига до нарушаване работата на всички органи и системи.

Алкохолът има и токсичен ефект – нарушава чернодробните функции при употреба на по-големи количества. Често високата употреба предизвиква панкреатит, свързва се с ракови заболявания на ларинкса, хранопровода и панкреаса, нарушения на мозъчната дейност и др.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -