Ядовете за пари ни докарват 4 болести

PRINT
депресия аспергер аутизъм

Безпокойството за пари може да ни докара 4 болести, разкри проучване, осъществено от интернет гиганта AOL и Асошиейтед Прес, съобщава сайтът „Медикфорум“. Финансовите проблеми се оказват един от най-значимите източници на стрес, който предизвиква не само психическо напрежение и неврози, но може да стане причина за появата на по-сериозни заболявания.

Учени анкетирали две групи – с високо и ниско ниво на тревожност, свързана с безпаричието. Ясно се очертали тенденции, хората, които често се ядосват за финансови проблеми, да се разболяват по-често. С язва на храносмилателния тракт се оказали 27% от хората с висока степен на безпокойство. При тези, които не се вълнували много от финансите си, същата диагноза имали само 8%. С главоболие и мигрена били 44% в групата на тревожните, а с депресия – 23%. Двете диагнози засягат 4% при спокойните на тема пари. Болките в гърба и кръста засягат 65% от хората, които често мислят за недостига на средства.

Ето още веднъж основните болести, които ви заплашват, ако постоянно сте под стрес заради финансови проблеми:

  • тревожно разстройстно
  • депресия
  • главоболие и мигрена
  • болки в гърба и кръста.

Стресът променя биохимията в мозъка, обяснява неврологът д-р Георги Ангов. Намалява концентрацията на серотонин – хормонът на щастието. Когато той се изчерпа, се появяват тревожни и панически атаки. Когато специалистът установи подобно състояние, практиката е да се изписват антидепресанти. В много случаи първопричината не може да се отстрани – гневният шеф или стресът в работата. Лекарствата помагат да се възстанови нарушената биохимия в организма. Д-р Ангов съветва хората да не се притесняват да търсят специалист, ако имат подобни проблеми. Отлагането на лечението, може да се стигне и до реални физически проблеми като хипертония, диабет или метаболитен синдром.

Природни методи и билки срещу тревожност

чай билкиИма и редица природосъобразни методи за успокояване на нервната система. На първо място това е спортът или активното физическо движение. Не е нужно да сте в топ форма, достатъчно е поне два пъти седмично да правите нещо активно – йога, плуване, бърза разходка в парка или природата. Може да усвоите някакви техники за отпускане или пък да се посветите на любимо хоби. Такива занимания наистина ни карат да се чувстваме щастливи.

Има и някои билкови чайове, които помагат срещу нервност, тревожност и безсъние. Вижте тук кои са 8-те най-добри билки за чай при страхова невроза и тревожност.  

Свързани теми: Как ни разболява стресът

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Жените под стрес раждат повече момичета

СНИМКА: ДАК

[Общо: 12    Средно: 2.3/5]
Ядовете за пари ни докарват 4 болести беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *