четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПет аптеки у нас искат да продават онлайн

Пет аптеки у нас искат да продават онлайн

Само пет аптеки у нас са подали заявление да продават лекарства и онлайн, става ясно от сайта на Агенцията по лекарствата. Пазаруването от нерегламентирани онлайн портали крие сериозни рискове за здравето, предупреди доц. Татяна Бенишева на семинар в София, организиран от Българската асоциация за лекарствена информация. Най-често се фалшифицират медикаменти за отслабване, препарати за еректилна дисфункция, за натрупване на мускулна маса или успокоителни.

Злоупотребата с лекарства е криминално деяние, тъй като не се знае какво има в тях, нито как действат те, каза доц. Бенишева. Проблемът пред властите е, че ментетата се разпространяват главно по интернет, а сайтовете често са на сървъри в чужбина извън ЕС. Нека хората помнят, че рекламите, които виждат по сайтове в интернет – за отслабване например, са лъжовни, предупреждава експертът.

За да се гарантира безопасността на пациентите, ЕС има нова директива – най-популярните лекарства ще бъдат със специален баркод на опаковката, припомни доц. Бенишева. Тя ще започне да действа от януари 2013 г., но ще има и гратисен период. Така хората по лесен начин ще могат да се уверят, че купуват автентичен продукт. Хората да избягват покупката на лекарства или хранителни добавки от случайни сайтове, съветва още експертът. В България само 5 аптеки са се регистрирали за онлайн търговия с медикаменти. Списъкът им е на сайта на агенцията по лекарствата – bda.bg, в раздела „Регистри“. По-добре е хората да купуват от аптеката, там фармацевтът може да ги посъветва, казва доц. Бенишева. В България са хващани фалшиви лекарства и в аптечната мрежа, последно през 2006 г. 

Свързана тема: Разрешават на аптеките да продават онлайн

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -