неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРядка болест превръща жена в жива статуя

Рядка болест превръща жена в жива статуя

Рядък синдром превръща тялото на 33-годишна британка в жива статуя, раздирано от мъчителна болка. Майка на три деца, Линдзи Кларк е принудена за лежи непрекъснато. Въпреки това нейното изключително рядко заболяване може да завърши фатално. При кризите тя не може да диша без помощта на кислородна маска, тъй като мускулите се стягат в спазъм и цялото й тяло се втвърдява.

Бившата танцьорка Линдзи страда от Синдрома на скования човек (Stiff Person Syndrome). Това е рядко и неизлечимо за момента неврологично заболяване, което засяга един на един милион души. „Бях здрава и амбициозна, водех активен начин на живот. Само за една нощ изтощението ме завладя. Едва можех да си вдигна главата от възглавницата. Спазмите засягат не само крайниците, отразяват се на лицето, мозъка и дихателната ми система“, споделя жената.

Тя учела за адвокат, когато болестта я поразила. Линдзи дори не можела повече да се грижи за трите си деца от 4 до 12 г. Лекарите били объркани от симптомите лекари в продължение на почти една година. Минали през различни диагнози – постродилна депресия, фибромиалгия, синдром на хроничната умора и лупус.

Линдзи е принудена да се заключва, за да се избегне звуци, светлина и допир – всичко това може да предизвика пристъп на болестта. Спазмите могат да бъдат жестоки и непредсказуеми, могат да бъдат толкова тежки, че да причинят дори счупване на кости и силна болка. Мускулите, слъзните и вътрешните органи се втвърдят, което прави невъзможно дишането без чужда помощ .

Единствената надежда за лечение в момента е трансплантации на стволови клетки. Тя обаче не се предлага във Великобритания за тази диагноза. Жената трябва да търси помощ в чужбина със собствено финансиране, макар че и там става дума за експериментални методи. Нейният съпруг Джейсън е напуснал постоянната си работа, за да стане неин болногледач на пълен ден. Той редовно следи нивата на кислород и се грижи за маската, с която тя диша.

Какво е Синдромът на скования човек?

Синдромът на скования човек е рядко неврологично разстройство от автоимунен произход. Кара мускулите на пациента да се стягат с течение на времето. Най-засегнати са торсът и крайниците. Състоянието често се задейства от емоционален стрес. Обикновено първите прояви са към 45 г. Засегнатите изпитват повишена чувствителност към дразнители като шум, докосване и емоционален стрес, които предизвикват мускулните спазми. Хората с този синдром не могат да ходят. Заемат необичайни пози – често прегърбени или сковани.

Какви са причините за рядкото заболяване ?

индромът засяга два пъти повече жени, отколкото мъже. Често се свързва с други автоимунни заболявания, включително диабет, тиреоидит и витилиго (болест на кожата). Учените не знаят каква е причината за състоянието , но изследванията показват, че е в резултат на автоимунна реакция, която протича неправилно в гръбначния мозък.

Как се поставя диагнозата?

ъстоянието често се бърка с паркинсон или множествена склероза. Окончателна диагноза се поставя с кръвен тест. Хората със синдрома на скования човек имат повишени нива на антитела, действащи срещу ензим, който участва в синтеза на важен невротрансмитер в мозъка. В момента няма лек за болестта, лекарите могат само да я контролират донякъде с медикаменти.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -