понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПовръщането при бременните всъщност е добър знак

Повръщането при бременните всъщност е добър знак

Прилошаването по време на бременност е неприятно, но всъщност е добър знак. Означава, че имунната система на жената учи да не отхвърля плода, пояснява д-р Дорис Шарел, председател на Професионалното сдружение на женските лекари в Германия, цитирана от в. „Ди Велт“. Организмът се учел, че бебето е по принцип чуждо тяло, което обаче трябва да се приема.

Гаденето в първите месеци не означава, че има риск от спонтанен аборт. Жените, при които това се случва, дори по правило не изпитват подобни неприятни симптоми, пояснява д-р Шарел. Прилошаването не е признак и за многоплодна бременност, каквото вярване съществува. То е нормално явление и не е болест.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Организмът на бременните крие лек за множествена склероза
Високото кръвно при бременните може да е опасно за плода
Мозъкът на бебето се развива най-добре, ако то спи до мама
Липсата на витамин D може да отключи тежко усложнение при бременните
Прееклампсията се свързва със заплаха от бъбречна недостатъчност

Въпреки това лекарите не знаят с точност каква е причината за гаденето при бременните. Предполага се, че виновни са хормоналните промени. Често оплакванията изчезват към четвъртия месец. Тежестта им се влияе от фактори като стрес, угриженост или караници. Ако майката на бременната е била засегната от повръщане, много е вероятно и младата жена да има подобни симптоми, допълва Сузане Куел-Лидке от Германския съюз на акушерките.
Те изискват лечение, само ако се отразяват зле на здравето на бъдещата майка – например тя повръща 5 до 10 пъти дневно и губи над 5% от теглото си. Тогава има риск от нарушаване на киселинно-алкалния баланс на организма и обезводняване.

При някои жени повръщането е толкова жеко, че те трябва да постъпят в болница. Там им правят вливания с минерали и витамини. Подобни случаи обаче са редки. Кейт – съпругата на британския принц Уилям, например също трябваше да постъпи в клиника, докато беше бременна с бебето Джордж.

В някои случаи гаденето се повлиява добре от продавания без рецепта витамин В6

Табу са алкохол, кафе и цигари. При някои жени помага и друг трик – сутрин те не закусват, докато те отмине прилошаването. Дотогава пият само топла вода, билков чай или чай с джинджифил. Обилното хранене е допълнителен дразнител за повръщане при бременните. По-добре е да ядат малки порции лека храна, бедна на мазнини, но по-често. Ниските нива на кръвна захар са благоприятни за гаденето. Затова жените може да хапнат една бисквита или сухар веднага след ставане.

Нека жените се вслушват в организма си и да ядат това, което им се иска, съветва акушерката Куел-Лидке. Гаденето може да се провокира и от определени миризми. Помага свеж въздух и често проветряване у дома.

Възможни са и алтернативни методи за справяне с проблема – хомеопатия или акупунктура. Подходът трябва да се прецени индивидуално. Помагат и етерични масла – бергамот, грейпфрут, мандарина или мента.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -