Липсата на витамин D може да отключи тежко усложнение при бременните

PRINT
бременност

Прееклампсията е сериозно състояние по време на бременността, което може да застраши живота на жената и бебето. Сега учени от университета на Питсбърг откриха една от възможните причини за това усложнение – липса на витамин D. Жените, при които нивата му са ниски през първите 26 седмица на бременността, често се сблъскват с прееклампсия, установи проучването.

Състоянието се характеризира с високо кръвно налягане и наличието на протеин в урината, съобщава Medical News Today. Някои от симптомите са отоци, главоболие, проблеми със зрението и болка под ребрата. Витамин D е важен за регулирането и усвояването на калция и фосфора в организма. Предишни проучвания сочеха, че недостигът му по време на бременност води до гестационен диабет, повишен риск от инфекции, ниско тегло на бебето при раждане. Понякога се стига и до цезарово сечение.

За да установят връзката между недостига на витамина и прееклампсията, учените изследвали кръвни проби на 700 жени, при които по-късно се стигнало до отклонението, като ги сравнили с пробите на 3000 здрави жени.

Ако при една жена се установи липсата на витамина в първата 26 седмици от бременността, вероятността от развитие на тежка прееклампсия се увеличава с 40%. При умерената прееклампсия обаче не са установени връзки с дефицит на витамин D. Вероятната причина е, че съществуват различни форми на прееклампсия. Сега целта на учените е да разберат дали могат да лекуват тежката прееклампсия с помощта на витаминни добавки.

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Липсата на витамин D може да отключи тежко усложнение при бременните беше последно модифицирана от: февруари 22nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *