Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама

PRINT

Отделянето на новородените бебета от майката в първите часове след раждането е стрес, който може да се отрази на по-нататъшното развитие на детето. Това обясни Аглика Московска от сдружение „Родилница“. Сдружението е подело активна кампания за масово въвеждане в нашите болници на „кенгуру грижата“ – бебето да се постави на гърдите на майка си веднага след като види бял свят.

Този първи контакт кожа с кожа носи огромно удовлетворение на майката и отделяне на хормона на щастието окситоцин, които се предават и на новороденото, подчерта Московска. Самата жена започвала да се възстановява физически от раждането много по-бързо, ако усеща до себе си кърмачето. Стимулирало се отделянето на хормона пролактин, който дава сигнал на организма да започне да отделя кърма. Много е важно бебето да поеме коластрата – първата гъста кърма, защото играе роля за съзряване на имунната му система.

У нас само една болница – университетската в Плевен, практикува подобен подход – да осигури контакт кожа с кожа на майката с новороденото, изтъкнаха от „Родилница“. Останалите АГ клиники ги разделяли поне за няколко часа, докато се извършват рутинни дейности – миене, мерене и поставяне на ваксини. Ако майката не може да поеме бебето – например след секцио, това може да направи бащата, изтъкна Московска. В Колумбия въвели „кенгуру грижата“ поради липса на кувьози, но били изненадани да установят, че тя намалила детската смъртност.

Ползите за бебето от физическата близост с майката са огромни – то преживява по-малко стрес и мозъкът му се развива по-добре, каза Елена Кръстева от сдружение „Естествено“. Тялото на майката било съвършен термостат – било в състояние да повиши температурата си с 2 градуса, за да затопли кърмачето, ако усети, че му е студено. Дори за бебетата в кувьози е много важно да усещат близостта на майката. Тя може да прекарва повече време до него и да му дава кърма.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *