Организмът на бременните крие лек за множествена склероза

PRINT
симптоми множествена склероза лечение

Хормон, произвеждан в организма на жената по време на бременност, може да се окаже ключ към лечението на множествената склероза. Това показал експеримент с участието на 158 пациентки, съобщава научното издание New Scientist. При коварното неврологично заболяване имунната система уврежда мозъка и нервите. Засегнатите усещат умора, замъглено виждане, мускулна слабост, появяват се проблеми с баланса и движенията.

Известно е, че по време на бременността симптомите на множествената склероза се появяват в по-малка степен, затова пък след раждането настъпва влошаване. Виновен за това е естриол – хормон, който потиска имунитета на майката, за да не атакува нейният организъм плода. Това навело на мисълта Ронда Воскул от Университета на Калифорния и нейните колеги да проверят дали ситуацията може да се подобри при пациенти, ако те получат с лекарство този хормон.

Екипът учени дал по 8 милиграма от хормона всеки ден на 86 жени с множествена склероза в паралелно с глатиромер ацетат. При всички пациентки първо симптомите се влошили, но след това изчезнали. Година по-късно жените имали с 47% по-малко пристъпи в сравнение с контролната група, която получавала лекарството, но вместо хормона – плацебо – безвредно хапче, което няма активна съставка. След 2 г. рецидивите се понижили до 32%. Освен това включването на хормона в лечението повишило представянето на когнитивни тестове. Подобрението било с около 6% след една година лечение. Това е допълнително доказателство за възстановяването на мозъчните клетки.

Експерименти с мишки потвърдили първите наблюдения. Хормонът достигал мозъка, където защитавал невроните от повреда. Учените смятат още, че хормонът има и друга роля при бременните – освен че потиска имунната система, той предпазва мозъка детето от стрес, например при временен недостиг на кислород. Предстои всички тези изводи да бъдат потвърдени в клинично изпитание с пациенти в голям мащаб. В Европа хормонът естриол се продава като хормонозаместителна терапия за жени в менопауза, които са изложени на повишен риск за остеопороза.

На теория той може да помогне и на мъжете. При тях обаче още по- подходящ е тестостеронът, който в мозъка се превръща в естроген. Още след 30 г. организмът на мъжа започва да отделя с 1% по-малко тестостерон всяка година. Вероятно това е причината, поради която при много хора първите прояви на множествена склероза са около 35-40 г. Тест с тестостерон, направен с 24 мъже през 2007 г. показал, че хормонът наистина спира до известна степен понижаването на мозъчната функция.

Източник: New Scientist

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Организмът на бременните крие лек за множествена склероза беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *