четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОрганизмът на бременните крие лек за множествена склероза

Организмът на бременните крие лек за множествена склероза

Хормон, произвеждан в организма на жената по време на бременност, може да се окаже ключ към лечението на множествената склероза. Това показал експеримент с участието на 158 пациентки, съобщава научното издание New Scientist. При коварното неврологично заболяване имунната система уврежда мозъка и нервите. Засегнатите усещат умора, замъглено виждане, мускулна слабост, появяват се проблеми с баланса и движенията.

Известно е, че по време на бременността симптомите на множествената склероза се появяват в по-малка степен, затова пък след раждането настъпва влошаване. Виновен за това е естриол – хормон, който потиска имунитета на майката, за да не атакува нейният организъм плода. Това навело на мисълта Ронда Воскул от Университета на Калифорния и нейните колеги да проверят дали ситуацията може да се подобри при пациенти, ако те получат с лекарство този хормон.

Екипът учени дал по 8 милиграма от хормона всеки ден на 86 жени с множествена склероза в паралелно с глатиромер ацетат. При всички пациентки първо симптомите се влошили, но след това изчезнали. Година по-късно жените имали с 47% по-малко пристъпи в сравнение с контролната група, която получавала лекарството, но вместо хормона – плацебо – безвредно хапче, което няма активна съставка. След 2 г. рецидивите се понижили до 32%. Освен това включването на хормона в лечението повишило представянето на когнитивни тестове. Подобрението било с около 6% след една година лечение. Това е допълнително доказателство за възстановяването на мозъчните клетки.

Експерименти с мишки потвърдили първите наблюдения. Хормонът достигал мозъка, където защитавал невроните от повреда. Учените смятат още, че хормонът има и друга роля при бременните – освен че потиска имунната система, той предпазва мозъка детето от стрес, например при временен недостиг на кислород. Предстои всички тези изводи да бъдат потвърдени в клинично изпитание с пациенти в голям мащаб. В Европа хормонът естриол се продава като хормонозаместителна терапия за жени в менопауза, които са изложени на повишен риск за остеопороза.

На теория той може да помогне и на мъжете. При тях обаче още по- подходящ е тестостеронът, който в мозъка се превръща в естроген. Още след 30 г. организмът на мъжа започва да отделя с 1% по-малко тестостерон всяка година. Вероятно това е причината, поради която при много хора първите прояви на множествена склероза са около 35-40 г. Тест с тестостерон, направен с 24 мъже през 2007 г. показал, че хормонът наистина спира до известна степен понижаването на мозъчната функция.

Източник: New Scientist

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -