вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеФибрите не позволяват да преяждаме

Фибрите не позволяват да преяждаме

Всеки знае, че фибрите в храната са полезни. Сега обаче учените откриха още едно тяхно полезно свойство – те не позволяват да преяждаме. Едно от веществата, които се получават при разграждането им, помага на мозъка да изпраща сигнали, че сме сити. Освен това държи под контрол концентрацията на хормона на глада в стомашно-чревния тракт. Всичко това било доказано с експеримент в Импириъл колидж Лондон, пише New Scientist.

Гризачите, които хапвали мазни храни, не наддавали на тегло бързо, ако към храната им се добавят фибри. Учените използвали скенер, за да покажат какво се случва с ацетат – най-често срещаната мастна киселина, която се получава в червата при разграждане на целулозата. Смята се, че тези мастни киселини се преработват в черния дроб. Сега се изяснило, че ацетатът достига мозъка, където се установява в хипоталамуса – област, която контролира глада. Ако в мозъка на гризачи се инжектира директно ацетат, това също потискало апетита.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Текилата се оказа много полезна за здравето
Бананите – полезни за сърцето, костите и имунитета
Калориите от въглехидрати по-опасни от другите
Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

Ако ацетатът работи по същия начин при хората, то фибрите може да се окажат универсален лек срещу качването на излишни килограми и затлъстяването. За съжаление увеличаване на консумацията им не гарантира усилване на желания ефект. Работата е там, че човек ще трябва да се консумира огромни количества фибри, за да се случи това. Учените възлагат повече надежди за създаването на препарат на основата на ацетата или да направят променени фибри, които освобождават в червата повече от тези мастни киселини.

Източник: New Scientist

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -