сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКалориите от въглехидрати по-опасни от другите

Калориите от въглехидрати по-опасни от другите

Калориите, които получаваме от въглехидрати, са по-опасни за мозъка от другите видове източници на енергия, казва д-р Дейвид Перлматер от Американския колеж по диетология, цитиран от DNA India. Ако приемаме много тестени продукти, сладки неща, нараства рискът от изсъхване на мозъка, деменция, алцхаймер, когнитивни нарушения и други подобни увреждания.

Много хора отчитат само броя на калориите, като обръщат по-малко внимание от какви точно продукти си ги доставяме, допълва Перлматер. Калориите от въглехидрати допринасят за повишаване на кръвната захар за разлика от калориите от полезните мазнини (ненаситени мастни киселини). Всичко обаче трябва да е с мярка. Ако минем в другата крайност – почти спрем да консумираме въглехидрати, лишаваме организма от важни хранителни вещества и рискуваме да развием депресия, смята проф. Джон Бакли от университета на Южна Австралия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кое е по-вредно – захарта или мазнините? Близнаци провериха сами
Със 7-дневна диета в Германия нормализират кръвната захар
Мазнините по-опасни за диабетиците отколкото въглехидратите
Храни, които ускоряват метаболизма
Прием на повече от цветния метал мед с храната отключва алцхаймер

Ако прекалено ограничим въглехидратите, не е изключено да се повиши лошия холестерол (липопротеини с ниска плътност). След спирането на подобна диета по правило човек бързо връща килограмите си. Освен това може да развие депресия или друг проблем, свързан с нестабилно емоционално състояние. Лишаването от въглехидратите в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, води до дефицит на важни хранителни вещества като фолиева киселина, калций, фибри и антиоксиданти, които влияят положително на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник: DNA India

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -