вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВечерята на свещи е не само романтична, но и полезна за здравето

Вечерята на свещи е не само романтична, но и полезна за здравето

Вдишването на дима от свещите дава положителни промени върху сърдечния ритъм, твърдят учени, цитирани от „Дейли мейл“. Те смятат, че при горенето във въздуха се отделят фини частици соли, които са в основата на този ефект. С помощта на апаратура били наблюдавани сърцата на 13 мъже и жени, които били разположени в едно помещение. На моменти им пускали дима от свещи, които горели в друга стая.

Доброволците не знаели кога какъв въздух дишат, но когато в него имало от дима, сърдечният им ритъм се подобрявал. Разбира се, ритъмът на хората се променял през цялото време. Сърцето им биело едва доловимо по-бързо когато вдишвали, отколкото когато издишвали. Това е знак за отлично здраве и признак, че мозъкът може да регулира сърдечния ритъм. Тази способност обаче намалява с възрастта или когато развиваме сърдечно заболяване.

Проучването обаче показало, че тази вродена гъвкавост на организма може да се подобри с вдишването на дима от свещи. Концентрацията му във въздуха била подобна на тази, както когато вечеряме на свещи, пояснява Кристина Айзаксон от Университета Лунд в Швеция. Тъй като доброволците не са знаели, че вдишват дима, ефектът няма как да е настъпил от успокояващата гледка на горящите свещи.

Според д-р Айзаксон принос за подобряването на сърдечния ритъм може да имат миниатюрните частици от натрий и калий, който заедно със саждите се отделят при горенето на свещите. Двата елемента имат пряка връзка с регулирането на сърдечния ритъм и изпращат сигнали до клетките в тялото. Повече соли се отделят, когато пламъкът на свещта е спокоен, затова тя препоръчва тя да гори далеч от възможни течения в помещението. Когато пламъкът трепти, се отделят повече сажди, а те в миналото са обвинявани за появата на проблеми със сърцето.

Американското дружество по химия обаче предупреди, че парафиновите свещи, които са най-често срещаните, отделят при горене потенциално опасни химикали. Те са подозирани, че увеличават риска от рак, астма и екзема. Експертите препоръчват свещи от пчелен восък. В сегашното проучване са използвани свещи от чист стеарин, който е натурална мазнина. Д-р Айзаксон установила, че парафинови свещи, които съдържат стеарин, също отделят натриеви и калиеви соли. Съвременният човек прекарва 85% от времето си на закрито, затова е много важно какъв въздух дишаме.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -