петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниПрием на повече от цветния метал мед с храната отключва алцхаймер

Прием на повече от цветния метал мед с храната отключва алцхаймер

За науката все още е загадка как точно възниква алцхаймер. Сега учени идентифицираха медта като един от виновниците за измирането на неврони в сивото вещество. Цветният метал е основен фактор от околната среда, който дава тласък и ускорява процеса на деменция, съобщава сайтът „Нетдоктор“. Смята се, че медните атоми благоприятстват за натрупването на протеиновите плаки в мозъка.

Изводите са от експеримент на учени от Медицинския център на университета в Рочестър (URMC), които използвали опитни мишки, генетично програмирани да развият алцхаймер. В продължение на три месеца им давали да пият вода със съдържание на мед. Дозата била едва една десета от допустимата според разпоредбите на здравните власти в САЩ. Дозата беше много ниска, отговаря на тази, която хората приемат нормално с храната си, казва д-р Рашид Дийн, ръководител на проучването.

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Учените установили, че медта попада чрез кръвта в мозъка на гризачите, където се настанява в клетъчните стени на капилярите. Това са онези фини кръвоносни съдове, които са като мрежа навсякъде в сивото вещество и го снабдяват с кръв.

В капилярните стени се намират специални протеини, които отговарят за изхвърлянето на отпадъците в мозъка – LRP1. Тяхната задача е да се свързват с амилоидните бета-молекули, които се отлагат между невроните. Като следваща стъпка те ги транспортират между клетъчните стени към нормалния кръвоток, за да ги изведат навън.

Ако протеинът LRP1 обаче влезе в контакт с медна молекула, се оказва парализиран. Това е един от ключовите фактори, които оказват влияние върху натрупването на амилоидни бета-молекули в мозъка и образуването на плака, казва д-р Дийн. Медът в капилярните стени обаче оказва още едно фатално въздействие.

9 рискови фактора виновни за алцхаймер

Определени клетки, които се част от вътрешните стени на капилярите, обикновено се грижат за надзора върху това, кои вещества може да бъдат допуснати в мозъка и които трябва да бъдат възпрени. Този важен предпазен механизъм се обозначава като кръвно-мозъчна бариера. Процесите на стареене са виновни за това, че тази бариера става все по-неустойчива. Принос обаче имат и определни вещества, едно от тях е медта.

Това наблюдавали и учените в мозъка на опитните мишки – след определен период металът успявал да блокира кръвно-мозъчната бариера и да проникне в мозъка. Там провокирал други процеси в нервните клетки, водещи до алцхаймер като например увеличената продукция на амилоидни бета-молекули. В допълнение медът влизал в контакт с новообразуваните протеини и правел така, че протеините да се обединяват в по-големи образувания. Те вече не можело да бъдат изхвърлени от организма по естествен път. Освен това медта отключвала възпалителни процеси, които допълнително отслабвали кръвно-мозъчната бариера.

Учените успели да докажат още, че подобни процеси протичат не само в мишия, но и в човешкия мозък с помощта на човешки неврони. Медта се среща в много хранителни продукти – червеното месо, ядките, в много плодове и зеленчуци, а също и в питейната вода. Металът е важен за много процеси в организма, сред които за проводимостта на нервните импулси, растежа на костите, изграждането на съединителната тъкан и отделянето на хормоните.

Ключово в случая е да се намери правилният баланс между прекалено ниската и прекалено високата консумация на продукти с мед, коментира д-р Дийн. Към момента обаче учените още не могат да кажат колко точно е оптималното количество за дневен прием.

Източник: Rashid Deane: Low levels of copper disrupt brain amyloid-? homeostasis by altering its production and clearance; PNAS; August 19, 2013, doi: 10.1073/pnas.1302212110

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -