сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОцетът се справя с бактерии, устойчиви на антибиотици

Оцетът се справя с бактерии, устойчиви на антибиотици

Оцетната киселина може да се използва като евтино и нетоксично средство за справяне с някои резистентни патогени като бактериите, причиняващи туберкулоза, съобщава The Times of India. Микобактерията причинява туберкулоза и проказа.

Има и една не толкова опасна нейна разновидност, която не води до туберкулоза и е много разпространена, среща се и в питейната вода. Устойчива е на много дезинфектанти. Ако тази микобактерия попадне на разранено място, например след направена операция или по-агресивна козметична процедура, може да предизвика сериозна инфекция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лесен тест с оцет открива рак
Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето
Сланина за зъбобол и лук за синини в руската народна медицина

Тя по принцип трудно се поддава на лечение с антибиотици. Дори ако успеели да излекуват пациента в рамките на няколко месеца, на мястото остава белег тъкан, заявява Хауърд Taкиф от Венецуелския институт за научни изследвания. Сега учени от неговия екип установили способността на оцетната киселина да убива микобактерии. Откритието е направено, докато тествали лекарство, необходимо за разтваряне в киселина. Оказало се, че в контролната проба, където имало само оцетна киселина, загинали всички микобактерии. 30 минутно третиране с 6-процентов разтвор на киселината може да намали броя им от 100 милиона до почти неоткриваемо количество.

Източник: The Times of India

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -