четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛесен тест с оцет открива рак

Лесен тест с оцет открива рак

Обикновеният оцет може да се превърне в средство за скрининг на едно от най-разпространените онкологични заболявания – рака на маточната шийка, предаде Ройтерс. В Индия вече прилагат този евтин консуматив в масова програма, която намалила с 31% смъртността в група от 150 000 жени. Резултатите са от проучване в Мумбай. То сочи, че с помощта на този леснодостъпен и евтин консуматив може да се спаси живота на 22 000 жени годишно.

Ракът на маточната шийка е една от най-разпространените причини за смърт сред жените в Индия и в много други развиващи се страни. Причината е, че там няма държавни скринингови програми, които да обхванат цялото население, поради липса на достатъчно средства.

Затова специалистите оценяват като истински пробив данните, получени с помощта на такава проста методика. В проучването били привлечени 150 000 жени на възраст от 35 до 64 г., които не са боледували от рак. В произволен порядък те били изпращани или на обучение, което би позволило да се открият рано първите признаци на евентуален тумор, или на скринингово изследване с помощта на оцет. Процедурата била следната – на маточната шийка се нанасял тънък слой оцет. Ако вече имало предракови изменения, поразената тъкна побелявала само след минута. Това се виждало дори с невъоръжено око. На практика това замествало цитонамазката в полевите условия в Индия. Тестът с оцета бил много по-евтин и прост.

Ракът на маточната шийка е доста разпространен и в България, която води в ЕС по брой на смъртните случаи от това онкологично заболяване. У нас до момента няма действаща скринингова програма.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -