Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето

PRINT
обилно потене

Летните горещини са свързни с някои неудобства, а едно от тях е обилното потене. Едва ли има човек, който да не страда заради това. Понякога може да става дума за потене от нерви. Борбата с неприятната телесна миризма може да е води на няколко фронта. За някои е по-лесно, а за други са необходими повече усилия. Можем да си помогнем с различни препарати и домашни средства. Не бива да забравяме също, че прекаленото потене може да е досадно, но то действа като климатик на тялото при горещото време. Затова невинаги е нужно да го потискаме.

Как работят антиперспирантите

Най-популярното средства са антиперспирантите. За разлика от дезодорантите, които просто потискат миризмата на пот, тези препарати пречат на самото потооделяне. Това става благодарение на цинка и алуминия, които влизат в състава им. Те попадат върху потните жлези и макар потта да се изработва от тялото, тя не попада на повърхността на кожата.

В последно време обаче антиперспирантите имат и противници. Някои медици смятат, че ползването им не е съвсем безопасно. Токсините, които обикновено излизат навън през порите, остават вътре в тялото. За да се избегнат неприятностите с антиперспирантите, те просто трябва да се ползват правилно. Нанасят се на чиста и суха кожа, а след около 8 часа се измиват. След това кожата трябва да почине не по-малко от 4 часа. Антиперспирантите биват лечебни и парфюмни. Първият вид може да се противопостави успешно дори на силно потящи се хора. В тях обаче има и повече химически съединения, затова е добре да се посъветваме с лекар, преди да ги употребяваме редовно.

Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето

Някои специалисти обаче са сериозно резервирани към антиперспирантите и съветват те да се употребяват не по-често от 2-3 пъти седмично. Аргументът им е, че задържането на потта вътре в жлезите може да доведе до сериозни проблеми и дори инфекции. Ако се опасявате, че без такива помощни средства ще започнете да излъчвате лоша миризма, вероятно отговорът на лекарите ще ви успокои: 90% от потта е вода, при здравия човек тя не мирише. Вонята дори при прекаленото потене се получава, когато се намесят бактериите, обитаващи изхода на потните жлези. Ако в топлото време вземате душ сутрин и вечер, а през деня използвате дезодориращи салфетки за изпотените участъци, то можете да прекарате лятото и без помощта на дезодоранти и антиперспиранти.

Пудра пази от дерматит и възпаление на изпотените места

Колкото и да е странно, много лекари препоръчват пудрата като ефективно средство за предотвратяване на дерматит и възпаления на местата, където потта се задържа – стъпалата, подмишниците, гънките на корема, кръста и под гърдите. Пудрата трябва да се състои от ланолин и талк.

Как се ползва? Проблемните участъци се измиват с вода и сапун, подсушават се и пудрата се нанася. Тя действа като антисептик, улеснява плъзгането на повърхности и материи, които влизат в контакт с кожата. При прекомерно изпотяване на краката се препоръчва всекидневна гореща вана на стъпалата. След това те се изсушават и се пудрят с талк, но като смес с борна или салицилова киселина.

Ваната ограничава прекаленото потене, ако в нея се сложат специални добавки – например хлебна сода (3 с. л. на вана), 6-процентов оцет (200 мл), билкови настойки от дъбови кори, риган, мащерка, мента и жълт кантарион. Ваната с морска сол (може и ароматизирана от дрогерията) понижава активността на потните жлези.

11 ползи от ябълковия оцет

Ябълков оцет се нанася вечер на подмишниците

Вечерта подмишниците може да се обтрият с ябълков оцет, а сутринта да се измият със сапун. Оцетната киселина цял ден ще ви пази от миризмата на пот. Друго изпитано домашно средство е мястото да се намаже с кашица от сода за 20 минути. След това се изплаква с вода.

Много полезно е да вземате контрастен душ, да се обливате с прохладна вода и да си правите мокри обтривки. Това укрепва нервната система и повишава тонуса на съдовете. Не забравяйте за гимнастиката и самомасажа. Тренираното тяло се поти по-малко.

Ако потенето за вас се е превърнало в сериозен проблем, трябва да се обърнете към лекар, а не към козметик. Особено важно е да потърсите съвет, ако потта се лее от вас през цялата година. Хиперхидрозата може да не е само козметичен дефект, а признак на различни заболявания – хормонални нарушения, туберкулоза, диабет, ревматизъм, инфекциозни заболявания, болести на нервната система, вегетативна дистония и дори новообразувани тумори.

Обилното потене – хиперхидроза, се лекува с хапчета и ботокс

Има и кардинални методи за справяне с прекомерното потене – йонофореза, ботокс и дори хирургическа намеса. При йонофорезата ръцете и стъпалата се слагат във вода, през която минава слаб ток. При някои хора проблемът изчезва безследно.

СНИМКА: SXC

[Общо: 51    Средно: 3.5/5]
Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето беше последно модифицирана от: май 29th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *