вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОцет и сода - изпитани домашни средства срещу потенето

Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето

Летните горещини са свързни с някои неудобства, а едно от тях е обилното потене. Едва ли има човек, който да не страда заради това. Понякога може да става дума за потене от нерви. Борбата с неприятната телесна миризма може да е води на няколко фронта. За някои е по-лесно, а за други са необходими повече усилия. Можем да си помогнем с различни препарати и домашни средства. Не бива да забравяме също, че прекаленото потене може да е досадно, но то действа като климатик на тялото при горещото време. Затова невинаги е нужно да го потискаме.

Как работят антиперспирантите

Най-популярното средства са антиперспирантите. За разлика от дезодорантите, които просто потискат миризмата на пот, тези препарати пречат на самото потооделяне. Това става благодарение на цинка и алуминия, които влизат в състава им. Те попадат върху потните жлези и макар потта да се изработва от тялото, тя не попада на повърхността на кожата.

В последно време обаче антиперспирантите имат и противници. Някои медици смятат, че ползването им не е съвсем безопасно. Токсините, които обикновено излизат навън през порите, остават вътре в тялото. За да се избегнат неприятностите с антиперспирантите, те просто трябва да се ползват правилно. Нанасят се на чиста и суха кожа, а след около 8 часа се измиват. След това кожата трябва да почине не по-малко от 4 часа. Антиперспирантите биват лечебни и парфюмни. Първият вид може да се противопостави успешно дори на силно потящи се хора. В тях обаче има и повече химически съединения, затова е добре да се посъветваме с лекар, преди да ги употребяваме редовно.

Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето

Някои специалисти обаче са сериозно резервирани към антиперспирантите и съветват те да се употребяват не по-често от 2-3 пъти седмично. Аргументът им е, че задържането на потта вътре в жлезите може да доведе до сериозни проблеми и дори инфекции. Ако се опасявате, че без такива помощни средства ще започнете да излъчвате лоша миризма, вероятно отговорът на лекарите ще ви успокои: 90% от потта е вода, при здравия човек тя не мирише. Вонята дори при прекаленото потене се получава, когато се намесят бактериите, обитаващи изхода на потните жлези. Ако в топлото време вземате душ сутрин и вечер, а през деня използвате дезодориращи салфетки за изпотените участъци, то можете да прекарате лятото и без помощта на дезодоранти и антиперспиранти.

Пудра пази от дерматит и възпаление на изпотените места

Колкото и да е странно, много лекари препоръчват пудрата като ефективно средство за предотвратяване на дерматит и възпаления на местата, където потта се задържа – стъпалата, подмишниците, гънките на корема, кръста и под гърдите. Пудрата трябва да се състои от ланолин и талк.

Как се ползва? Проблемните участъци се измиват с вода и сапун, подсушават се и пудрата се нанася. Тя действа като антисептик, улеснява плъзгането на повърхности и материи, които влизат в контакт с кожата. При прекомерно изпотяване на краката се препоръчва всекидневна гореща вана на стъпалата. След това те се изсушават и се пудрят с талк, но като смес с борна или салицилова киселина.

Ваната ограничава прекаленото потене, ако в нея се сложат специални добавки – например хлебна сода (3 с. л. на вана), 6-процентов оцет (200 мл), билкови настойки от дъбови кори, риган, мащерка, мента и жълт кантарион. Ваната с морска сол (може и ароматизирана от дрогерията) понижава активността на потните жлези.

11 ползи от ябълковия оцет

Ябълков оцет се нанася вечер на подмишниците

Вечерта подмишниците може да се обтрият с ябълков оцет, а сутринта да се измият със сапун. Оцетната киселина цял ден ще ви пази от миризмата на пот. Друго изпитано домашно средство е мястото да се намаже с кашица от сода за 20 минути. След това се изплаква с вода.

Много полезно е да вземате контрастен душ, да се обливате с прохладна вода и да си правите мокри обтривки. Това укрепва нервната система и повишава тонуса на съдовете. Не забравяйте за гимнастиката и самомасажа. Тренираното тяло се поти по-малко.

Ако потенето за вас се е превърнало в сериозен проблем, трябва да се обърнете към лекар, а не към козметик. Особено важно е да потърсите съвет, ако потта се лее от вас през цялата година. Хиперхидрозата може да не е само козметичен дефект, а признак на различни заболявания – хормонални нарушения, туберкулоза, диабет, ревматизъм, инфекциозни заболявания, болести на нервната система, вегетативна дистония и дори новообразувани тумори.

Обилното потене – хиперхидроза, се лекува с хапчета и ботокс

Има и кардинални методи за справяне с прекомерното потене – йонофореза, ботокс и дори хирургическа намеса. При йонофорезата ръцете и стъпалата се слагат във вода, през която минава слаб ток. При някои хора проблемът изчезва безследно.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -