четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето

Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето

При хиперхидроза (свръхизпотяване) хората се потят много повече от нуждите на тялото. Например ако сте седнали на бюрото или на дивана вкъщи, температурата в стаята е нормална (22-24 градуса), нямате допълнителни емоционални натоварвания и въпреки това се потите обилно – то диагнозата е хиперхидроза и трябва да се потърсят причините. В такъв случай „охлаждащият механизъм на тялото се включва на високи обороти и произвежда 4-5 пъти повече пот от необходимото. Смята се, че около 3% от хората по света страдат от хиперхидроза.

Обилното потене често е наследствено

Проблемът със свръхизпотяването обикновено започва още в детска възраст или по време на пубертета. Обикновено то се предава от родителите на децата. Различават се три форми:

✓ емоционално изпотяване (може да бъде по всяка част на тялото – по лицето, над горна устна, под мишниците);
✓ локално изпотяване (само по длани или само под мишниците);
✓ генерализирано изпотяване (по цялото тяло).

Заболявания, свързани с повишаване на температурата, ендокринни нарушения, неврологични проблеми, злокачествени тумори или приемането на някои лекарства също могат да увеличат изпотяването. Според едно голямо проучване на проблема само 5% от свръхизпотяването може да се прояви в по-късна възраст. Разбира се, тези данни важат за прекомерното изпотяване, което не е свързано със заболявания или стрес. Заради това лекарите смятат, че хиперхидрозата, която започва изведнъж, в по-късна възраст на човека е сигнал той да си направи пълни изследвания.

Медикаменти намаляват прекомерното потене

Причини за прекомерното потене може да е болест

Причина за такова състояние може да бъдат диабет, подагра, заболявания на щитовидната жлеза, болест на Паркинсон, неврологични или психиатрични заболявания. Някои тумори и тежки инфекции също могат да доведат до пристъпи на прекомерно изпотяване. Менопаузата е чест и добре известен причинител на внезапни топлинни вълни и изпотявания. Такъв ефект имат и много лекарства (например трициклични антидепресанти).

Локалната хиперхидроза е една от най-честите форми на болестта и в повечето случаи се унаследява. Най-често обхваща общо дланите и стъпалата, но може да бъде съсредоточена и само в една област.
Потните жлези се разделят на екринни и апокринни. Екринните жлези са активни още при раждането и са най-много по дланите и стъпалата. Апокринните жлези са под хормонален контрол и стават активни едва в пубертета.

Когато изпотяването е само под мишниците и/или в слабините, то се дължи точно на тези апокринните жлези и затова започва по-късно, след 14-15-годишна възраст. Свръхизпотяването само в определени участъци на тялото може да бъде свързано и с консумиране на определени храни, гломусни тумори и/или периферна невропатия. Лечението на хиперхидрозата е трудно и често пъти продължително. Започва се с най-лесното – локални средства за коригиране на изпотяването – антихолинергични средства, разтвори на борова киселина.

Изпитани домашни средства срещу потенето са оцет и сода – ето как да ги използвате.

Микровълни спират прекомерното потене

Обилното потене може да се лекува

Успешен метод за физиотерапевтично лечение е йонофорезата. В зависимост от апарата и методиката се изискват поне 15 процедури. Към водата се добавят различни вещества – антихолинеригчни средства, соли и др. Инжекциите с ботулинов токсин също са много ефективни, особено при хиперхидроза на длани, стъпала и под мишниците. Ефектът трае между 4 месеца и една година. Процедурата е скъпа и не се поема от здравната каса.
Последна терапевтична възможност при тежки случаи е хирургичното лечение. Има обаче и общи мерки, които могат да се предприемат от всеки човек с хиперхидроза. На първо място е общата хигиена. Дори диетата може да помогне – някои хора се изпотяват повече, ако консумират пикантна храна или топли напитки.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -