петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха протеин, помага при диабет тип 1

Откриха протеин, помага при диабет тип 1

Диабет тип 1 е по-различен от захарния, засяга предимно млади хора, дори деца. Организмът им не може да произвежда достатъчно инсулин. Причината е, че собствената имунна система напада бета клетките на панкреаса, които трябва да секретират хормона.
Задействаното по този начин хронично възпаление води до пълното разрушение на важните бета клетки. За момента не е категорично изяснено кое прави имунната система така агресивна срещу собственото тяло. Учените подозират влияние на храната и на някои инфекции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът
Диабетът не е само два вида, а много повече

Пробив на науката дава нови надежди за пациентите с диабет тип 1. Учени са открили протеин – кателицидин (Cathelicidin), който може да попречи на възникването на болестта. Това е доказано засега в лабораторни условия при опитни животни. Тестът е направен в институт към Университета на Париж „Декарт“. Инжектирането на кателицидин при болни от диабет гризачи довело до нормализиране на нивата му в кръвта, а броят на болните мишки, които не могат да произвеждат инсулин, намалял.

Инжекцията потиска възпалението и оттам – появата на болестта. Предстоят изпитания и при хора. Науката често използва опитни мишки за нови проучвания, защото тяхната обмяна на веществата много прилича на тази при хората. Разбира се, има и различия, но шансовете да се получи и при пациенти, не са никак малки.

Източник: Die Welt

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -