петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДобавки с калций може да увредят очите

Добавки с калций може да увредят очите

Добавките с калций често са хвалени като средство за предпазване от остеопороза. В последните години обаче науката трупа все повече доказателства, че безразборното им приемане без консултация с лекар може да причини повече вреди, отколкото ползи. 

Могат да повишат риска от инфаркт с до 30%

Известно е, че те могат да повишат риска от инфаркт с до 30% поради това, че спмагат за образуване на плака в съдовете. Сега се обръща внимание на нов риск: Ако пиете 800 мг калциеви добавки дневно, рискът от развитие на макулна дегенерация (заболяване на очите), свързана с възрастта, е два пъти по-голям отколкото при хората, които не приемат такива. Това гласят резултати от проучване, публикувано в JAMA Ophthalmology.

Проучването показва асоциация, но не и причинно-следствена връзка. В университета на Калифорния са проследени 3191 участници в мащабно проучване, проведено през 2007 и 2008 г. Те са били на възраст над 40 г., сред тях имало 248 пациенти с диагностицирана макулна дегенерация, свързана с възрастта. Всеки пациент е проучен за приема на хранителни добавки и антиациди през 30-дневния период преди проучването.

Калций увеличава честотата на макулна дегенерация

Изследователите установили, че честотата на диагностициране на макулна дегенерация е била повишена при участниците, които приемали на 800 мг и повече калциеви добавки дневно. Относителната честота е била 1,85 след съобразяване с възрастта, етноса, пола, дохода на семейството, тютюнопушенето, приема на алкохол, затлъстяването, наличието на остеопороза, анамнеза за операция за катаракта, наличие на глаукома, хипертония, инсулт, ИБС, сърдечна недостатъчност и хиперлипидемия.

Асоциацията е била най-висока при по-възрастните хора (над 68 години), където относителният риск е бил 2.63. При пациенти под 68 години не е установена такава асоциация. Средната възраст на участниците с макулна дегенерация в това проучване е била 67.2 години, в сравнение с 55.8 години за хората без макулна дегенерация.

Не се смята приемът на калций с храната

Авторите отбелязват и ограниченията на изследването. Възможност е калциевият прием да е съобщен неправилно. Не са правени лабораторни изследвания за установяване на обективна връзка между калциевите добавки и нивата на серумния калций. Освен това проучването взема предвид само калциевите добавки и антиацидните препарати, но не смята приема на калций с храната.

Резултатите от проучването не трябва да променят поведението на лекарите по отношение на предписване на калциеви добавки на този етап. Необходими са допълнителни проучвания, които да потвърдят изводите на изследователите. Важно е обаче пациентите да избягват тютюнопушенето и да приемат храни, богати на тъмнозелени зеленчуци и риба, допълват изследователите.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -