сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМикровълни спират прекомерното потене

Микровълни спират прекомерното потене

Учени от Англия разработиха устройство, което спира прекомерното изпотяване, известно още като хиперхидроза, пише в. „Дейли мейл“. То действа на принципа на микровълновата енергия и унищожава потните жлези. Те повече не се възстановяват. Достатъчно е само да подържите устройството срещу мишниците за около 30 минути. Предвиждат се общо само две процедури в рамките на три месеца. Хиперхидрозата засяга мъжете и жените в еднаква степен.

Причината за мокрите петна под мишниците е проблем със симпатиковата нервна система. Тя е отговорна за повишаване на кръвното налягане и пулса по време на стрес или някаква опасност. Тази система също така контролира процеса на изпотяване и го използва за охлаждане на кожата, когато усети, че телесната температура е твърде висока.

При хората, страдащи от хиперхидроза, симпатиковата нервна система сякаш функционира с грешка – продължава да изпраща сигнали към потните жлези, които се срещат главно в подмишниците, ръцете и краката дори когато няма нужда да се охлади тялото.

Състоянието може да бъде толкова тежко, че на болните им се налага да се преобличат два или три пъти на ден. Много от тях спират да излизат с приятели от страх да не се изложат. Един на всеки четирима болни има фамилна история на заболяването, което навежда на мисълта, че причината може да е генетична. Прекомерното изпотяване може да бъде предизвикано още от лекарства, като например срещу рак на гърдата, наркотици или някои антидепресанти. Понякога е заради хипефункция на щитовидната жлеза, диабет или хормонални смущения. В повечето случаи не може да се открие конкретна причина. Често оплакванията изчезват сами, но понякога траят десетилетия.

Срещу хиперхидрозата има голям избор от средства. В повечето случаи той изписва препарат с 15 до 30% съдържание на алуминиев хлорид-хексахидрат. Това е много по-голяма концентрация, отколкото в дезодорантите. Лосионът се нанася на 2-3 дни на тънък слой на засегнатото място. Успеваемостта била 50%. Можело да се изпишат и антихолинергични препарати на таблетки, които са само с рецепта. Регулират активността на нервите. По-скъп метод е инжекция с ботулинов токсин. Прави се от пластичен хирург.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -