събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНиски дози аспирин пазят от рак

Ниски дози аспирин пазят от рак

Нови научни доказателства сочат, че ниски дози аспирин всеки ден могат да предотвратят и дори да лекуват рак. В момента подобна терапия се препоръчва срещу сърдечносъдови заболявания. Разработка на проф. Питър Ротуел от университета в Оксфорд вече показа, че аспиринът може да намали риска от някои видове тумори, по-специално тези на дебелото черво. За да има защитен ефект обаче ацетил салициловата киселина трябва да се приема редовно поне 10 г. Все пак учените предупреждават, че макар и в изключително редки случаи, има вероятност тя да предизвика стомашно кървене.

Сега същият научен екип успя да докаже, че защитният ефект на аспирина може да се прояви и много по-рано – в рамките на 3 до 5 г. За новия анализ са използвани данни от 51 проучвания с над 77 000 пациенти. При обработката на данните станало ясно, че приемането на медикамента не само пази от рак, но може и да спре някои тумори да правят метастази. Всички 51 проучвания са били с цел да се проучи влиянието на аспирина като профилактика на болестите на сърцето. Проф. Ротуел и екипът му обаче прегледали данните, те открили, че има зависимост между приемането на лекарството и понижаването на риска от рак.

Ако се пие ниска доза – 75-300 мг аспирин всеки ден, то броят на новооткритите случаи на злокачествени тумори падал с една четвърт само след 3 г. В групата, която редовно вземала хапчето, случаите на рак били 9 на 1000, а в тази, където не го пиели – 12 на 1000. Аспиринът намалявал и риска да се умре от рак с 15% в рамките на 5 г. Ефектът настъпвал и за по-кратък период, ако дневната доза била над 300 мг. Ако пациентите оставали на това лекарство по-дълго, рискът падал дори с 37% след 5 г. Ниски дози намалявали приблизително наполовина вероятността туморът на дебелото черво да образува метастази. Проф. Ротуел съветва хора, които имат в семейството си близък с подобно онкологично заболяване, да приемат профилактично аспирин.

Учените са публикували изводите си в сп. „Лансет“. Те припомнят, че в много редки случаи има риск от кървене на стомаха. Той обаче съществувал само в първите няколко години на терапия с аспирин. Най-важното нещо за повечето здрави хора е да не пушат, да се хранят здравословно и да се движат достатъчно, казва проф. Ротуел. Това е предпоставка да не се разболяват.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -