сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОбилното потене - хиперхидроза, се лекува с хапчета и ботокс

Обилното потене – хиперхидроза, се лекува с хапчета и ботокс

Обилното потене може да бъде наистина дискомфортно и да причинява неудобство при общуването с други хора. На медицински език прекалено обилното изпотяваше се нарича хиперхидроза.

Според статистиката от това състояние страда 3% от световното население. Най-често изпотяването е под мишниците (при 1,4% от засегнатите), но може да бъде и по дланите и стъпалата (в 0,7%). Обилното отделяне на пот започва в най-различна възраст, но обикновено началото е в пубертета или между 35 и 55 години. Жените и мъжете са еднакво засегнати.

Генетични причини за обилното потене

Прекомерното изпотяване в различни части от тялото се дели на два основни вида: първично и вторично.

Първичното обилно изпотяване или т.нар. първична хиперхидроза започва още в юношеските години и се дължи на генетични причини. В много от случаите пациентите може да треперят от студ и въпреки това да продължават да се изпотяват. Най-често първичното изпотяване е по дланите, стъпалата и под мишниците, защото това са трите места с най- гъста концентрация на потни жлези. Отличителен, белег за първично изпотяване е проявата му само в будно състояние.

Вторичното свръхизпотяване е свързано е някои заболявания, прием на определени лекарства или физиологични състояния като например климактериума при жените. Необходимо е да се провери функцията на щитовидната жлеза, да се направят изследвания за някои неврологични заболявания, инфекции, тумори и автоимунни болести. Вторичното изпотяване за разлика от първичното се проявява и по време на сън.

Пациентите с първична хиперхидроза обикновено имат и други роднини със същите оплаквания. Смята се, че при всички тях потните жлези се стимулират по-силно от холинергичните нервни окончания.

Лечението на хиперхидрозата е индивидуално

Лечението на този тип хиперхидроза е трудно и се назначава в зависимост от особеностите на клиничната симптоматика при всеки пациент. Повлияването на хиперхидрозата или казано с други думи – успехът от лечението – се измерва по специална скала в степени от 1 до 4, като 1 означава намаляване на изпотяването с 50%, а 2 – с 80%,

По-леките форми се повлияват от специални дезодоранти, съдържащи антиперспиранти. Те едновременно имат действие на дезодоранти, но и намаляват количеството на секретираната пот. Антиперспирантите обикновено съдържат алуминиеви соли, които частично запушват порите и намаляват изтичането на потта от каналите на жлезите. При по-тежки форми се препоръчва йонофореза с алуминиеви соли. Новост в терапията на хиперхидрозата е лекарство, което основно се прилага при свръхактивен пикочен мехур. Оказва се, че същото лекарство може да повлияе и обилното изпотяване. Таблетките се вземат по схема, дозата се покачва през определени интервали и затова пациентът трябва да се наблюдава от компетентен лекар. Възможни са странични действия като сухота в устата, световъртеж и други.

Най-тежките форми на хиперхидроза се повлияват успешно с ботулинов токсин. Неудобството на този метод е свързано с високата цена на процедурата и краткотрайността на ефекта — потоотделянето спира за около 6 месеца и след това инжекциите с ботокс трябва да се повторят. В някои случаи се практикува и хирургично отстраняване на потните жлези от областите с най-силно изпотяване.

доц. Жана Казанджиева

 

Доц. Жана Казанджиева, УМБАЛ Александровска, Клиника по кожни болести 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -