Медикаменти намаляват прекомерното потене

PRINT
болка депресия фибромиалгия

Изпотяването на ръцете и краката най-силно обхваща дланите и стъпалата и най-често се наблюдава при физическо натоварване, психическо напрежение и горещо време. При някои хора обаче има силно изпотяване и при най-малък повод или дори без повод. Обилното изпотяване създава редица неудобства и проблеми и нарушава ежедневното функциониране и често води до социална изолация.

Изпотяването е нормален физиологичен процес, чрез който се поддържа температурата на тялото. Повишеното изпотяване се дължи на хиперфункция на потните жлези и се нарича хиперхидроза, която се разделя на първична (идиопатична) и вторична (симптоматична). Първичната хиперхидроза има неясни причини. Смята се, че тя е резултат на дисфункция на автономната нервна система с повишена възбудимост на симпатиковата нервна система. Автономната нервна система адаптира нашето тяло към променящата се температура и влажност на околната среда.

В 30-50% от случаите първичната хиперхидроза е наследствена – един от трима с хиперхидроза съобщава, че и други членове на фамилията имат обилно изпотяване. Проявява се в юношеска възраст. Първичната хиперхидроза е фокална – изпотяването е локализирано в областта на дланите, стъпалата, подмишничните ямки, челото. Често се съчетава с изчервяване при емоция. Обикновено липсва през нощта. По-силното изпотяване на дланите и стъпалата е свързано с висока концентрация на потните жлези на тези места -600 на кв.см. За сравнение на гърба те са 60 на кв. см.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето 
Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето 
Микровълни спират прекомерното потене 

Вторичната хиперхидроза обхваща големи части на тялото

Тя е симптоматична и се наблюдава при много заболявания, като възпалителни и нео-пластични, пневмония, туберкулоза, тиреотоксикоза, при хипогликемия в резултат на предозиране на инсулин, хормонални промени в менопаузата (горещи вълни с изпотяване). Хиперхидроза се наблюдава при лечение с някои медикаменти – л-тироксин, нестероидни противовъзпалителни средства, психотропни препарати. Прекалената консумация на горещи напитки, пикантни храни, кофеин, алкохол и др. също благоприятства изпотяването.

Изпотената и влажна кожа е благоприятна среда за развитие на бактерии и гъбички особено в гънките между пръстите, което е причина за неприятна миризма на потта. Често потенето се усложнява с възпаление на кожата. За предотвратяване на потенето е необходима стриктна лична хигиена, редовно и често къпане или душ особено в горещо време с последващо добро подсушаване. Препоръчват се всякакви водни процедури като студени влажни обтривания, контрастен воден душ с последващ масаж, топли бани вечер с хвойнов екстракт или морска сол. Дрехите да са широки и от естествени материи като памук и лен.

Обувките да са също от естествени материи и да са отворени през лятото

Да се избягва носенето на маратонки. Да не се носят едни и същи обувки всеки ден, а да се сменят. Обувките да се обтриват със спирт и да се проветряват. Чорапите да не са стегнати и да са памучни. При възможност да се ходи по-често бос. Препоръчват се бани на краката и ръцете с черен чай (съдържа танинова киселина), калиев хиперманганат, отвара от дъбови кори или жълт кантарион. Обработване на кожата на дланите и стъпалата със слаби разтвори на формалин, танин, 20% разтвор на алуминиев хлорид.

На пазара се предлагат най-различни дезодоранти и антиперспиранти, дезодориращи антимикробни пудри и др.
Освен тези общи и локални процедури се опитват и някои медикаменти, които намаляват изпотяването, като антихолинергични, бета-блокери, калциеви антагонисти, но те имат странични прояви и не се препоръчват за продължителна употреба. В последните години се прилага инжектиране на ботулинов токсин в областта на дланите и стъпалата. Много рядко се стига до хирургична интервенция – торакална или лумбална симпатектомия.

Д-р Олга Григорова, Клиника по нервни болести, Александровска болница

[Общо: 16    Средно: 3.6/5]
Медикаменти намаляват прекомерното потене беше последно модифицирана от: февруари 15th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *