Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето

PRINT

При хиперхидроза (свръхизпотяване) хората се потят много повече от нуждите на тялото. Например ако сте седнали на бюрото или на дивана вкъщи, температурата в стаята е нормална (22-24 градуса), нямате допълнителни емоционални натоварвания и въпреки това се потите обилно – то диагнозата е хиперхидроза и трябва да се потърсят причините. В такъв случай „охлаждащият механизъм на тялото се включва на високи обороти и произвежда 4-5 пъти повече пот от необходимото. Смята се, че около 3% от хората по света страдат от хиперхидроза.

Обилното потене често е наследствено

Проблемът със свръхизпотяването обикновено започва още в детска възраст или по време на пубертета. Обикновено то се предава от родителите на децата. Различават се три форми:

✓ емоционално изпотяване (може да бъде по всяка част на тялото – по лицето, над горна устна, под мишниците);
✓ локално изпотяване (само по длани или само под мишниците);
✓ генерализирано изпотяване (по цялото тяло).

Заболявания, свързани с повишаване на температурата, ендокринни нарушения, неврологични проблеми, злокачествени тумори или приемането на някои лекарства също могат да увеличат изпотяването. Според едно голямо проучване на проблема само 5% от свръхизпотяването може да се прояви в по-късна възраст. Разбира се, тези данни важат за прекомерното изпотяване, което не е свързано със заболявания или стрес. Заради това лекарите смятат, че хиперхидрозата, която започва изведнъж, в по-късна възраст на човека е сигнал той да си направи пълни изследвания.

Медикаменти намаляват прекомерното потене

Причини за прекомерното потене може да е болест

Причина за такова състояние може да бъдат диабет, подагра, заболявания на щитовидната жлеза, болест на Паркинсон, неврологични или психиатрични заболявания. Някои тумори и тежки инфекции също могат да доведат до пристъпи на прекомерно изпотяване. Менопаузата е чест и добре известен причинител на внезапни топлинни вълни и изпотявания. Такъв ефект имат и много лекарства (например трициклични антидепресанти).

Локалната хиперхидроза е една от най-честите форми на болестта и в повечето случаи се унаследява. Най-често обхваща общо дланите и стъпалата, но може да бъде съсредоточена и само в една област.
Потните жлези се разделят на екринни и апокринни. Екринните жлези са активни още при раждането и са най-много по дланите и стъпалата. Апокринните жлези са под хормонален контрол и стават активни едва в пубертета.

Когато изпотяването е само под мишниците и/или в слабините, то се дължи точно на тези апокринните жлези и затова започва по-късно, след 14-15-годишна възраст. Свръхизпотяването само в определени участъци на тялото може да бъде свързано и с консумиране на определени храни, гломусни тумори и/или периферна невропатия. Лечението на хиперхидрозата е трудно и често пъти продължително. Започва се с най-лесното – локални средства за коригиране на изпотяването – антихолинергични средства, разтвори на борова киселина.

Изпитани домашни средства срещу потенето са оцет и сода – ето как да ги използвате.

Микровълни спират прекомерното потене

Обилното потене може да се лекува

Успешен метод за физиотерапевтично лечение е йонофорезата. В зависимост от апарата и методиката се изискват поне 15 процедури. Към водата се добавят различни вещества – антихолинеригчни средства, соли и др. Инжекциите с ботулинов токсин също са много ефективни, особено при хиперхидроза на длани, стъпала и под мишниците. Ефектът трае между 4 месеца и една година. Процедурата е скъпа и не се поема от здравната каса.
Последна терапевтична възможност при тежки случаи е хирургичното лечение. Има обаче и общи мерки, които могат да се предприемат от всеки човек с хиперхидроза. На първо място е общата хигиена. Дори диетата може да помогне – някои хора се изпотяват повече, ако консумират пикантна храна или топли напитки.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 52    Средно: 3.1/5]
Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето беше последно модифицирана от: юни 11th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *