понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниПроучване откри връзка между множествената склероза и хапчето антибебе

Проучване откри връзка между множествената склероза и хапчето антибебе

Проучване в САЩ установи връзка между множествената склероза (МС) и приема на контрацептиви. Това съобщи британският в. „Дейли мейл“. Резултатите бяха представени пред Американската академия по неврология във Филаделфия. В проучването били включени 350 жени с множествена склероза и 3050 здрави. Рискът да се развие коварното заболяване може да се повиши с до 35% при тези, които са приемали хапчето антибебе.

Изводите сочат също, че младите затлъстели жени са в по-голям риск за МС, вероятно защото отделят повече от хормоните за регулиране на апетита. Интересното е, че предишни изследвания сочеха, че оралната контрацепция дори може да намали риска от МС или поне да я отложи във времето. Едното проучване бе върху животни, а другото при хора във Великобритания. Болестта засяга миелиновата обвивка на нервните влакна и в много случаи води до инвалидизация.

Видове диети при множествена склероза

Учените сравнили употребата на хапчето антибебе на 350-те болни от МС и на здравата група от 3050 жени. Оказало се, че 29% от пациентките с МС и 24% от здравите са използвали орални контрацептиви най-малко три месеца през последните 3 г. Учените изчислили, че приемалите хапчето имат 35% по-голям риск да развият множествена склероза.

Като част от проучването те проверили и хипотезата за връзка между затлъстяването и МС, като сметнали индекса на телесната маса на доброволците. Този експеримент показал, че хората, които са затлъстели на 20 г., имат с 50% по-голям риск да развият МС. Пълните имали повече от хормона лептин, който се отделя от мастната тъкан и служи за регулиране на теглото, апетита и имунния отговор.

Пристъпите при множествена склероза зависят от имунната система

Той провокира възпалителни процеси в тялото, което би могло да обясни връзката с повишения риск за неврологичното заболяване, твърди един от авторите на проучването д-р Джордж Кореал от Института за неврологични проучвания в Буенос Айрес. Колегите му допълват, че не съветват жените да спрат да използват хапчетата, които предпазват от забременяване. Експертите просто се опитвали да изяснят целия комплекс от фактори в начина на живот и околната среда, които допринасят за отключване на заболяването. Неприятното е, че първите симптоми на множествената склероза често са в млада възраст – при жени между 20 и 40 г.

Източник: Daily Mail

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -