сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияТест ленти откриват бързо ракови клетки

Тест ленти откриват бързо ракови клетки

Откриването на рака ще стане много по-лесно благодарение на изобретението на Масачузетския технологичен институт и Медицинския институт „Хауърд Хюз“. Учените от двата вуза представиха тест лента, подобни на тази при теста за бременност. Тази технология позволява ракът да се диагностицира само за няколко минути, пише „Вести.ру“.

Резултатите се определят въз основа на анализ на урината. Преди това човекът трябва да получи инжекция с наночастици. Те взаимодействат с туморните протеини протеаза. След всяка реакция се освобождават биомаркери, които се откриват в урината. Учените вече разполагат със синтетичен биомаркер, който усилва сигналите от туморните протеини – матрична металопротеиназа. Именно с този протеин се свързват наночастиците. Частиците се натрупват по места на тумора, където матричната металопротеиназа се разпада на пептиди, а след това се акумулира в бъбреците и се отделя с урината.

За да се видят частиците върху хартия, се се наложило да те да бъдат усъвършенствани с помощта на технологията за анализ на латералния поток (използва се при тестовете за бременност ). Когато създавали тест лентите, учените покрили хартията с антитела, които улавят пептидите. В зависимост от това, какъв е пептидът и с какво антитяло се свързва той, лентата се оцветява различно.

Според експертите тестът е подходящ за откриване на няколко типа пептиди. Експериментите показват, че така може да се открива рак на дебелото черво, а също и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Въпреки че технологията работи по съвсем семпъл начин, остава проблемът с наночастиците. В момента се разработва имплант, който ще може да ги излъчва директно под кожата. Той има и още един плюс – идеален е за дългосрочен мониторинг.

Източник: Вести.ру

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -