вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаИнфекция с разпространена бактерия в основата на псориазиса

Инфекция с разпространена бактерия в основата на псориазиса

Антигени (определени частици) на стрептококовите бактерии (Streptococcus pyogenes) може да са пряко свързани с патологичния процес, който води до появата на псориазис, съобщава научен екип по имунодерматология от университета на Барселона, цитиран от изданието „Нюз медикъл“. Въпреки това псориазисът не е заразен, тъй като инфекцията само „дърпа спусъка“ на заболяването. Кожната плака не съдържа бактерии.

Псориазис е хронично възпалително заболяване на кожата

Разпространението му е сравнително високо и това се отразява значително върху качеството на живот на пациентите. Антигените пък са чужди на организма субстанции, главно протеини, които предизвикват имунен отговор. В случая се имат предвид елементи от стрептококовите бактерии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Псориазис при децата възниква и след ангина
Инфекции, хормони и татуировки отключват псориазиса
Псориазисът повишава риска от диабет

Разработката на испанските учени е избрана като една от петте най-добри в света от Международния съвет по псориазис (International Psoriasis CouncIL) за 2013 г. Статията е публикувана и в престижното издание Journal of Investigative Dermatology. Ръководителят на екип проф. Луис Франциско Сантамария подчертава, че въпреки многото проучвания за псориазиса, имунопатогенните механизми, които стоят зад неговото възникване, са малко известни.

Взаимодействие между стрептококи, имунни клетки и клетки на кожата

„Особеното на изследването е, че с него се създава нов модел, който хвърля светлина върху това как се образуват плаките по кожата при псориазиса. Този процес представлява взаимодействие между широко разпространената в околната среда стрептококови бактерии, CLA + Т-лимфоцитите (група имунни клетки, които играят важна роля при физиопатологията на псориазис) и епидермалните клетки“, посочва проф. Сантамария.

Той работи в сътрудничество с различни международни фармацевтични компании върху търсенето на нови възможности за лечение за болестта. Изучава и други патологични процеси, свързани с имунната система и хроничното възпаление.

Източник: News Medical

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -