Псориазисът повишава риска от диабет

PRINT
псориазис

Псориазисът увеличава риска от диабет, а също и от сърдечносъдови заболявания, става ясно от мащабно проучване, публикувано в списание Archives of Dermatology. Колкото по-тежък е псориазисът, толкова по-голяма е вероятността човекът да се разболее и от диабет тип 2. Кожното заболяване всъщност е възпаление, което може да засегне и други процеси в организма.

Проучване разкрива, че хора с псориазис са по-уязвими за инфаркт, инсулт и метаболитен синдром. Общото е, че при всички тези заболявания в основата стои възпалителен процес. Сравнени са данните на 108 132 души с псориазис и 430 716 здрави хора. Болните били засегнати в различна степен. Тези с по-лек псориазис показали с 11% по-висок риск от диабет, а другите с тежка степен на заболяването – с 46% повишен риск.

Проучването установило освен това, че страдащите от кожното заболяване, които имат и захарна болест, много по-често трябвало да бъдат лекувани и с медикаменти. Лекарите, осъществили изследването, съветват хората с псориазис да внимават за балансирано и здравословно хранене, а също така и редовно да мерят кръвното, холестерина и кръвната си захар.

Свързана тема: Биологични продукти дават надежда за псориазиса

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Псориазисът повишава риска от диабет беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *