понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПсориазисът повишава риска от диабет

Псориазисът повишава риска от диабет

Псориазисът увеличава риска от диабет, а също и от сърдечносъдови заболявания, става ясно от мащабно проучване, публикувано в списание Archives of Dermatology. Колкото по-тежък е псориазисът, толкова по-голяма е вероятността човекът да се разболее и от диабет тип 2. Кожното заболяване всъщност е възпаление, което може да засегне и други процеси в организма.

Проучване разкрива, че хора с псориазис са по-уязвими за инфаркт, инсулт и метаболитен синдром. Общото е, че при всички тези заболявания в основата стои възпалителен процес. Сравнени са данните на 108 132 души с псориазис и 430 716 здрави хора. Болните били засегнати в различна степен. Тези с по-лек псориазис показали с 11% по-висок риск от диабет, а другите с тежка степен на заболяването – с 46% повишен риск.

Проучването установило освен това, че страдащите от кожното заболяване, които имат и захарна болест, много по-често трябвало да бъдат лекувани и с медикаменти. Лекарите, осъществили изследването, съветват хората с псориазис да внимават за балансирано и здравословно хранене, а също така и редовно да мерят кръвното, холестерина и кръвната си захар.

Свързана тема: Биологични продукти дават надежда за псориазиса

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -