сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОграничете месото между 50 и 65 г., иначе има риск от рак

Ограничете месото между 50 и 65 г., иначе има риск от рак

Прекалената консумация на месо и сирене в средната възраст е също толкова смъртоносно, колкото пушенето! Това изявление направиха учени от Южна Калифорния, цитирани от в. „Дейли мейл“. Ново проучване на хиляди мъже и жени над 50 г. установи, че любителите на животински протеин са почти два пъти по- застрашени от ранна смърт, отколкото онези, които хапват по малко месо и млечни продукти.

Те са изправени също така пред четири пъти по-висока опасност да се разболеят от рак – тази опасност може да бъде сравнена с рисковете от тютюнопушенето. Виновен е протеин, който се съдържа в месото, сиренето, яйцата и други животински продукти. Според учените той подхранва тумори и допринася за стареенето на клетките на организма. Затова препоръчват на хората, навършили 50 г., да намалят тези продукти. Полезни протеини могат да се доставят на организма чрез риба, боб и леща. Последните изводи на специалистите по хранене са сериозен удар върху популярните диети на Аткинс и Дюкан, където се набляга главно на животинските протеини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
„Лошият“ холестерол не е толкова лош, има и други рискови фактори
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром
Протеиновите диети водят до камъни в бъбреците
Много месо в менюто е риск за тумор
Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

До 45 г протеини дневно = две пържоли

За любителите на мръвката обаче има и добри новини – ограниченията не траят вечно! След 65 години хората отново имат полза от консумацията на животински протеини. Преди това обаче си струва да се ограничаваме. Оптималното количество месо за човек, който тежи около 60 кг и е на възраст между 50 и 65 г., е до 45 г протеини дневно – еквивалент на две свински пържоли. Ако обаче ядете сирене, яйца или мляко, месото се намалява. Проф. Валтер Лонго от университета на Южна Калифорния направи мащабно проучване, възложено от американското правителство, върху хранителния режим на почти 6400 американци и го съпоставил с данни за здравето им през следващите 18 г.

Данните показват ясна връзка между диетата с високо съдържание на протеини (при този начин на хранене най-малко една пета от калориите идват от протеини) и ранната смърт. Но дори и умерено количество протеини (10-19 на сто от калориите) също е опасно. При такава диета има три пъти по-голяма вероятност да се развие рак. Високата консумация на протеини се свързва също със смъртните случаи при диабетици, съобщава списание Cell Metabolism.

Растителните протеини с повече ползи за здравето

Учените проверили и ефекта от хранене с високо съдържание на растителни протеини, като например тези от варива. Оказало се, че те носят само ползи за здравето. При това ефектът от тях не бил свързан с количеството мазнини или въглехидрати в хранителния режим, затова те правят извода, че виновният за рисковете от болести е именно животинският протеин.

Експеримент с лабораторни мишки показал още, че много по-вероятно е туморът да се развива и нараства от високо-протеинова диета. При всеки здрав човек се случва в даден момент да има ракови или предракови клетки, посочва един от учените в екипа – проф. Лонго. Ключовият въпрос е дали те ще намерят почва за развитие. Оказва се, че един от основните фактори, който може да отключи деленето на туморните клетки, е приемът на белтъчини. Смята се, че протеините играят важна роля, защото стимулират отделянето на хормона IGF1. Той стимулира растежа в организма, но може също да спомогне да захранването на туморните клетки и да ускорява стареенето.

Умерените количества протеини също са полезни, но най-добре да си ги набавяме чрез растителни храни. След 65 г. човек може да се поотпусне и да хапва повече месо, защото нивата на хормона на растежа IGF1 падат. Пенсионерите могат да увеличат консумацията на месо и млечни продукти до 0,55 гр протеини дневно на килограм телесно тегло.

The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -