Много месо в менюто е риск за тумор

PRINT

Пушенето, но и прекомерната консумация на животински продукти са фактори, които допринасят за възникването на онкологичните заболявания. Това става ясно от анализ на причините за заболеваемостта от рак в света на Световната здравна организация. В индекса на животинските продукти били включени месо, риба и яйца.

Учените сравнили данните за 21 вида рак в 157 страни и ги сравнили статистически с начина на живот на хората. Според експертите от промяната в начина на хранене и пика на онкологичните заболявания минават средно 20 г. При рака на белия дроб за сравнение са били използвани данни за тютюнопушенето и замърсяването на въздуха, пише „Медикъл нюз тудей“.

Проучването показало, че над половината случаи на рак в 87 страни могат да се свържат с пушенето и консумацията на продукти от животински произход. При мъжете пушенето имало два пъти по-голямо значение от консумацията на месо. При жените натежавала диетата. Начинът на хранене се свързва с рака на гърдата , яйчниците , панкреаса , простатата , тестисите и щитовидната жлеза.

Животински продукти могат да причинят рак , защото те стимулират отделянето на инсулиноподобния растежен фактор (IGF-I). Той провокира растежа на тъкани, но също и на тумори. Например по-рано в храната на японците само 10% от калориите идвали от животински продукти. В наши дни са 20%. На фона на тези данни не е изненада, че честотата на рака в Япония се е увеличила през последните 20-30 години.

Алкохолът е друг рисков за образуването на тумори фактор – асоциира се с колоректалния рак. За подсладителите съмненията са за повишен риск от рак на мозъка при жените, на простатата и панкреаса.

Източник: „Медикъл нюз тудей“

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Много месо в менюто е риск за тумор беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *