вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюТопла грейка помага при криза от камъни в бъбреците

Топла грейка помага при криза от камъни в бъбреците

Д-р Иван Велев е завеждащ отделението по урология в болница „Софиямед“. 

Д-р Велев, какво представлява бъбречно-каменната болест?

Камъните в бъбреците се образуват при кристализирането на минерали и киселинни соли в урината. Могат да се образуват при всеки при дисбаланс в начина, по който в тялото се образува урина.

Това може да бъде свързано с количеството течности, които се приемат и дали в урината има вещества, които предизвикват образуването на камъни. Средно при един на десет души в даден момент се образува камък като вероятността това да се случи през живота ви е 5 до 10%. При мъжете рискът е по-голям, отколкото при жените – приблизително отношението е 3 към 1. Най-честа е появата им при лица на възраст между 30 и 50 години. При пациенти с камъни в бъбреците често те се образуват повече от веднъж в живота.

По ваше наблюдение много ли българи страдат от това заболяване?

В момента в България от бъбречни камъни страдат около 400 хиляди души. Хората, които до края на живота си ще образуват бъбречен камък, са над 800 хиляди. България се счита за ендемичен район за бъбречнокаменна болест и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Живеещите в райони с мека вода са по-склонни към образуване на бъбречни камъни, отколкото живеещите в райони с твърда вода.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата
Отворените операции са рядкост при камъни в бъбреците
Протеиновите диети водят до камъни в бъбреците
Разбиха камък в бъбрека, голям като топче за тенис

Какво да направим при бъбречна криза, за да отмине тя по-бързо?

Пациентът трябва задължително да се консултира със специалист, за да се изключат състояния като остър апандисит, панкреатит, холецистит, илеус и други. Лечението на бъбречната колика изисква бързо и ефективно спиране на болката с бокоуспокояващи средства и преодоляване на спазъма на гладката мускулатура със спазмолитици.

По време на бъбречната криза се препоръчва покой на легло. Пациентите не трябва да се движат, да тичат, да скачат. Добър ефект имат и комбинациите на топли вани до 38-39 градуса и грейките в лумбалната област, пиене на топли течности в неголямо количество. Когато камъкът е по-малък от 5 милиметра, има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, пациентите се нуждаят само от болкоуспокоителни и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако камъкът е над 8 милиметра, е почти сигурно, че ще се наложи оперативна намеса за неговото отстраняване.

Съществува ли профилактика на бъбречнокаменната болест?

колко вода да пиемБългария е ендемичен район с по-висока честота на заболеваемост за разлика от други европейски страни. Липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика като диети, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота.

Много млади жени спазват строги диети за отслабване, опасни ли са те за бъбреците?

– Строгите протеинови диети се оказват доста вредни за здравето, като увеличават с до 3 пъти риска от образуване на калциев камък в бъбреците. Това е така, защото нивото на цитрат в урината пада, което предотвратява кристализацията на калциева сол и по този начин се повишава нивото на калция в урината. Тази промяна на хранителния режим увеличава многократно риска от образуване на камъни в бъбреците. Хората, които се подлагат на строг протеинов режим, трябва по-внимателно да следят здравословното си състояние. Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да неутрализира ефекта от прекомерната консумация на месо, яйца и други богати на протеин храни.

Какви нови методи се предлагат за отстраняване на камъни от бъбреците?

бъбреци гломерулонефритВ „Софиямед“ е инсталиран пулсов холмиум лазер, с който могат да се разбиват миниинвазивно камъни в цялата уринарна система – от бъбречни чашки през уретера до пикочния мехур. При ендоскопското лазерно разбиване на камъни се използват естествените отвори на тялото, откъдето проникваме и достигаме до камъка, за да бъде разбит. Лазерите са носители на голямо количество енергия, която може да бъде насочена директно и точно в камъка, което значително увеличава шанса за разбиването му.

Съществуват и други агенти освен лазера, с които може да се разбие камъкът, но много често или разбиването е неуспешно, или има риск от нараняване на околните тъкани. През последните няколко години качествата на лазерното лъчение го превърнаха в предпочитан избор пред всички други методи за ендоскопско разбиване на камъни, като в България само няколко урологични клиники разполагат с тази модерна техника.

Какво да правим, за да намалим риска от повторно образуването на камъни в бъбреците?

Дори и да има малък риск за повторно образуване на камъни бих посъветвал да направите известни промени в начина си на живот. Пийте повече течности, като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества през целия ден. Ако живеете при горещи климатични условия или имате големи физически натоварвания, приемайте още повече – това ще ви помогне да балансирате. Избирайте напитки с неутрално ниво на киселинност (рН), по-конкретно вода. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден -не трябва да бъде по-малко от 2-2,5 литра на ден, цветът на урината трябва да бъде светъл.

А трябва ли да избягваме определени храни, или да спазваме специална диета, за да намалим рискът?

– Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна – яжте храни, богати на фибри, много зеленчуци, плодове (особено цитрусови), избирайте повече храни с ниско съдържание на оксалати като яйца, леща, бял ориз, ябълки, грозде, карфиол и др. Храната трябва да съдържа достатъчно количество калций (около 1000 мг на ден), но бъдете внимателни с калциевите добавки. Количеството сол в храната трябва да се намали – не повече от 3 до 5 грама на ден, не консумирайте прекалено много животински протеини, вместо това увеличете растителните, поддържайте здравословно тегло.

Ина Димитрова

Свързани публикации

1 коментар

  1. В повечето случаи заболяването се открива при конкретни оплаквания. Много често поводът е ужасна бъбречна криза. В процеса на изясняване и уточняване на диагнозата лекарят може да предпише редица изследвания. Много е важен ултразвукът при бъбречна криза за откриване на камъни в бъбреците това изследване дава много полезна информация.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -