Разбиха камък в бъбрека, голям като топче за тенис

PRINT
д-р Калоян Давидов

Камък в бъбрека с големината на топче за тенис на маса беше изваден безкръвно от мъж, постъпил със силни болки в отделението по урология на „Токуда Болница София“. За да разбият образуванието, лекарите използвали лазер и ултразвук. След това парченцата били изсмукани чрез миниинвазивна безкръвна операция през отвор от 1 см. Размерът на камъка е достатъчен, за да предизвика усложнения, сериозна бъбречна криза и непоносими болки, и е един от най-големите, отстранявани ендоскопски.

Пациентът се възстановил изключително бързо и е изписан от болницата само след 2 дни.

„За мащабите на образувания камък, необходимата консервативна хирургична интервенция често пъти налага разрез от порядъка на 20-30 см и дори отстраняване на 12-то ребро, за да може хирургът да получи достъп до мястото за опериране. С помощта на иновативния миниинвазивен подход при тези операции, и използването на ултразвук и лазер, камъкът може да бъде раздробен и изваден през изключително малък отвор. Това ускорява много възстановителния процес и пациентът може да си е у дома и да бъде работоспособен след много кратък период от време.“- разказа д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология в „Токуда“ (на снимката).

Подобен тип операции за отстраняване на камъни в бъбреците вече са превърнати в практика в Отделението по Урология на МБАЛ Токуда Болница София. То разполага с възможности за ултразвуково и лазерно лечение на бъбречно-каменна болест, и последно поколение литотриптер за екстркорпорално разбиване на камъни. Използват се изключително безкръвни ендоскопски процедури, възможно най-щадящи за пациента и позволяващи бързо възстановяване.

СНИМКА: ТОКУДА

[Общо: 4    Средно: 2.5/5]
Разбиха камък в бъбрека, голям като топче за тенис беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *