сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВ "Шейново" мерят маточната шийка за риск от ранно раждане

В „Шейново“ мерят маточната шийка за риск от ранно раждане

Скрининг за риска от преждевременно раждане с тестове и изследвания отсява проблемните случаи възможно най-рано, съобщи д-р Румен Велев. Във Втора АГ болница „Шейново“ вече са въведени набор от методи, чрез които рисковите бременни се откриват и насочват за по-специални грижи и лечение.

Скринингът включва ултразвуково измерване на дължината на маточната шийка и тест на влагалищен секрет – ако жената е застрашена от преждевременно раждане, там се появява белтъкът фетален фибронектин. Степента на риска се определя по специална скала. Той варира от 0,2%, което се води отрицателен резултат, до 60%. Оценката е комплексна, като се вземат предвид много критерии. По този начин се откриват жените с т.нар. цервикална недостатъчност – т.е. имат къса шийка на матката. Това е причина за около 1/3 от случаите на преждевременно раждане.

В женската консултация на болницата вече работи и нов ултразвуков апарат с цветен доплер за проследяване на бременността. Доплеровото изследване измерва кръвотока, а при бременностите той е важен, за да се хващат много ранни нарушения в кръвоснабдяването на бебето. Така достатъчно навреме се отсяват случаите, в които има риск за развитието на плода, и се започва лекарствено лечение. Ако то не помогне, се пристъпва към подготовка за по-ранно раждане. Целта е да не се стига до загуба на бебето или до раждане в много тежко състояние, обясни д-р Велев. Изследванията с доплера започват още в 11-а – 12-а гестационна седмица и може да се извършват през цялата бременност. Методът е ултразвуков и позволява оцветяване на структурите, които се движат, като кръвта. Визуализират се кръвоносните съдове и се измерват разликите в налягането. Това дава информация за количеството кръв, което преминава през съда.

Рисковите раждания се нуждаят и от добра неонатология. В „Шейново“ към 8% от новородените са недоносени. Неонатологичното отделение подобри много резултатите си, вече се отглеждат бебета, които преди се превеждаха към университетска клиника, казва д-р Велев. Тези дни изписали дете, родено с тегло 1300 г. Било на апаратно обдишване, приложили и сърфактант.

Ражданията са приоритетна област за развитие на болницата, казва д-р Велев. Родилната зала е изцяло променена и вече се състои от 6 отделни стаи за раждане. Всяка родилка е самостоятелна, а в стаята има и детски кът, където остава бебето. За новата система са нужни специални легла, които са в процес на закупуване. Очаква се новата структура да заработи от средата на годината.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -