събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да лекувам кожата по лицето на детето, непрекъснато се напуква?

Как да лекувам кожата по лицето на детето, непрекъснато се напуква?

Какво да правя, след като кожата около устата на тригодишното ми дете непрекъснато изсъхва, пита жена от София. Местата там се напукват болезнено и понякога се получава обрив. Устните на детето също са много сухи и се напукват не само при разходки навън. Друг проблем е, че малкото не понася използваните досега мазила, плаче и казва, че щипе. Това болест ли е или особеност на кожата, интересува се още майката.

Ето какво отговаря д-р Ася Николова, дерматолог от Александровска болница:

Детската кожа е по-чувствителна и в много отношения несъвършена и недоразвита. Това „усъвършенстване“ продължава до 8-10-ата година. Когато се роди детето, се смята, че всичките му органи и системи са достатъчно зрели, за да функционират самостоятелно.

Кожата обаче има нужда от повече време, за да стане устойчива като тази на възрастните. Защото при малките деца епидермисът е по-пропусклив, хидро-липидният слой, който е основна защитна бариера, не предпазва достатъчно. Кожата е по-слабо защитена и от ултравиолетовите лъчи. Меланинът не е в достатъчно количество и не е достатъчно съвършен. Като цяло кожата на бебето е по-податлива на инфекции и на всякакви външни агресивни въздействия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Обривът по лицето може да е от лака за нокти!

Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия

Ягоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. – има риск от алергия

През зимата откритите части са допълнително изложени на студ и вятър и затова изсъхват. Рязката промяна в температурата топло – студено и обратно също се отразява неблагоприятно и допълнително изсушава и нарушава хидро-липидния слой и кожата става по-чувствителна. Особено по лицето, около устата, бузите и ръчичките, които са изложени на климатичните влияния. Ако детето ближе устните си, те се зачервяват и напукват. В ъгъла устните се пукат или нацепват. Също болезнено и неприятно състояние. Още повече че рагадите се подмокрят и това може да доведе до допълнителна инфекция.

Напукването и беленето на кожата около устата може да е свързано и с контактен дерматит – с допир на солени, кисели храни, които дразнят тази област. И през зимата тези страдания се засилват. Това, което трябва да се компенсира, е да има овлажняване и омазняване.

Миенето да е щадящо – да не се използва обикновен сапун. Вместо него да се използват измивни средства на базата на течни масла – олио за баня, които не изсушават, а омазняват. Не бива да се използват никакви средства, които съдържат спирт, който дразни и допълнително изсушава – в това число и почистващи кърпички.

Може да се използват тоалетни млека за почистване. Подходящи са кремове от медицинската козметика, които са обогатени и по-мазни и съдържат цинк, който успокоява кожата, и растителни добавки – лайка, невен, алое, масло от карите. Все успокояващи и дезинфектиращи съставки. Цинк и лайка са двете най-добри съставки за такива случаи.

За планина през зимата фотозащитата е задължителна. Преди всяко излизане и след прибиране вкъщи е добре лицето и ръцете да се мажат с крем.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -